Vlády mají strach z moci internetu - chtějí ho kontrolovat

Brusel - Evropská unie se staví proti návrhům Ruska a některých afrických zemí na posílení kontroly internetu a zpoplatnění mezinárodního přenosu dat. O pravidlech provozu internetu se v pondělí začne jednat na mezinárodní konferenci v Dubaji. Před cenzurou varuje i společnost Google, která vytvořila petici, jež podporuje zachování otevřené a svobodné sítě sítí.

Eurokomisařka pro digitální agendu Neelie Kroesová tvrdí, že některé návrhy na regulaci představují hrozbu pro rozvoj internetu jako klíčového prvku komerční infrastruktury. „Pevným názorem Evropské unie je, že internet funguje. Pokud to není porouchané, nespravujte to,“ potvrdila Kroesová.

Řada návrhů na regulaci internetu již vzbudila velký odpor ze strany zastánců svobody projevu a lidských práv. Rusko například požaduje, aby jednotlivé země měly rozsáhlá práva k regulaci obsahu a struktury internetu v rámci svých hranic. Skupina arabských zemí zase prosazuje celosvětovou identifikaci uživatelů internetu.

  • Vyhledávání na internetu zdroj: ČT24
  • Google zdroj: ČT24

Pro regulaci internetu není opodstatnění

„EU se domnívá, že pro takovéto návrhy neexistuje žádné opodstatnění,“ uvedla zpráva Evropská komise. Tento názor sdílí všech 27 členských zemí EU.

Světová konference o mezinárodních telekomunikacích potrvá od 3. do 14. prosince. EU se podle agentury Reuters postaví po bok Spojených států, které již dřív uvedly, že hodlají proti jakýmkoliv internetovým restrikcím tvrdě bojovat.

William Echikson, manažer komunikace pro oblast svobody projevu Google:

Vlády mají strach ze síly internetu

„Vládní kontrola internetu narůstá. Děje se tak i v demokratických zemích. Vlády si uvědomují, že internet je silný nástroj pro šíření kultury i ekonomických zpráv pouhým kliknutím – to je děsí.“

Svoboda šíření informací musí vydržet

„Google by neexistoval, kdyby nebyla svobodná výměna informací, kdyby neexistovala svoboda projevu. Když se vláda začne snažit omezovat, tak je to špatné pro malé podniky i celou ekonomiku. Otevřenost je dobrá pro Google i pro svět.“

Nastavme rovnováhu

„V rámci materiálu, který cirkuluje na internetu, se setkáme s dobrými i špatnými způsoby. Je třeba nastavit určité limity, například zamezit dětské pornografii. Je třeba nastavit rovnováhu, která se nakloní směrem ke svobodě projevu. Vlády by neměly vydávat zákony o tom, co je přijatelné a co není.“

Exklusivní rozhovor s manažerem Googlu (zdroj: ČT24)

Proti regulaci internetu se staví i tuzemský správce národní domény CZ.NIC. Podle výkonného ředitele Ondřeje Filipa by se mezinárodní telekomunikační regulace v žádném případě neměly rozšiřovat na ICT a Internet. „Neměly by se týkat věcí, jako je peering, routing, distribuce a alokace IP adres či QoS. Jsme toho názoru, že současný model správy internetu založený na tzv. multistakeholder principu by neměl být nijak oslabován. A že role ITU (Mezinárodní telekomunikační unie) by měla zůstat v současných mantinelech,“ uvedl.