Drobné došly, hlásí Keňa

Nairobi - Finančníci v Keni řeší neobvyklý problém, země má totiž akutní nedostatek drobných mincí. Místo mincí tak dávají pokladní zákazníkům nazpátek v naturáliích - bonbonech, cigaretách nebo dárcích. Problémy s oběhem řeší tamní národní banka už několik měsíců. Teď spustila kampaň, která má drobné vrátit do oběhu.

Mince jsou nyní v Keni vzácným zbožím. „Víme, že mince nejsou žádným způsobem likvidovány nebo zneužívány, ale nejsou v oběhu. Leží někde po celé zemi, v našich šuplících, autech, kancelářích,“ řekl guvernér centrální banky Njuguna N'dungu.

Mince se lidem hromadí doma, v peněženkách je nechtějí

Podle průzkumů centrální banky má problém jednoduchou příčinu. Nošení drobných totiž lidi obtěžuje, a tak raději platí kartou nebo aspoň bankovkami. Mince, které dostanou zpět, vysypou doma, aby jim nezatěžovaly kapsy. Ty se tak v domácnostech hromadí. „Nemáme vlastně žádný nedostatek mincí, celý problém je v oběhu. Snažíme se, aby nám je lidé začali vracet,“ podotkl N'dungu.

Centrální banka už zahájila rozsáhlou kampaň, která by mince měla vrátit do oběhu. Do sbírání mincí se mají zapojit úřady i obchodníci. „Vyhlásili jsme akci na sběr drobných. Zaplatíme 60 šilinků každému, kdo přinese tisíc šilinků v drobných. Také se budeme snažit nějakým způsobem získat mince od kostelů, památek a dalších institucí, kam lidé dávají drobné jako milodary,“ řekl radní Will Kimani.

Podle centrální banky má Keňa v současnosti k dispozici víc než jednu a čtvrt miliardy mincí v hodnotě zhruba 60 milionů dolarů. To by mělo při správném oběhu potřebám země bohatě stačit. Ražbu dalších proto banka nechystá.

Keňa řeší nedostatek drobných mincí (zdroj: ČT24)