Víno nezdraží, spotřební daň se odkládá

Praha - Čeští a moravští vinaři si mohou oddechnout. Plánovaná spotřební daň na tiché (nešumivé) víno se v tuzemsku minimálně v příštích dvou letech zavádět nebude. „Do konce tohoto roku ani v příštím roce nebude návrh předložen,“ prohlásil podle E15 náměstek ministra financí Ladislav Minčič při setkání s vinaři v Mikulově. S výjimkou Francie, kde se jedná o registrační poplatek, nemá daň na tiché víno žádný členský stát Evropské unie.

S plánem zvednout spotřební daň na tiché víno z nuly na deset korun za litr přišlo počátkem roku ministerstvo financí a v dubnu jej potvrdila vláda. Počítala, že daňovou úlevu budou mít malí vinaři, kteří ročně vyrobí méně než 2 000 litrů a s produkcí nejdou na trh. Ministerstvo financí si od daně slibovalo zhruba 1,5 miliardy ročně do státního rozpočtu. Vláda od návrhu ustoupila i proto, že by musela najmout další úředníky, což by stálo peníze. Naopak z oboru by museli lidé odejít. Navíc by to znamenalo vyšší ceny samotného vína.

Vinaři: Kdybychom víno zdražili, klesla by jeho spotřeba

Vinaři během roku varovali, že pokud by vína výrazně zdražila, klesla by jejich spotřeba. A to by pak poškodilo malé výrobce. Vinaři argumentovali také tím, že zdražení vína by postihlo i celou jižní Moravu a tamní turistický ruch. „Je to velmi rozumné, vezmeme-li v úvalu letošní špatný rok, na kterém se podepsaly jarní a zimní mrazy,“ prohlásil vinař z Velkých Pavlovic Radomil Baloun.

Souběžně s plošným zdaněním dováženého a tuzemského vína se podle Minčiče hledala cesta, jak zároveň neničit konkurenceschopnost tuzemského vinařství v rámci EU. „Takové řešení se ale nepodařilo najít. Navíc by daňová povinnost zvýšila náklady pro správce daně,“ vysvětlil Minčič.

Vladimíra Mrázová, vinařství Sonberk:

„Zavedení daně by se negativně podepsalo hlavně u těch levnějších vín, které mají supermarketovou cenu do zhruba 140 korun za lahev. Konkurence levných vín z dovozu je v této kategorii velká, zejména v případě vín z Nového světa.“

Svaz vinařů a Vinařská asociace nový postoj ministerstva přivítaly. „Nebylo by spravedlivé, aby Česká republika jako jediná ze zemí EU produkující víno zavedla spotřební daň,“ řekl předseda Svazu vinařů Tibor Nyitray. Ten soudí, že vinařům pomohla protestní petice s více než 40 000 podpisy a analýza dopadů nenulové sazby daně, již pro svaz zpracovala firma Ernst & Young.

Daně na víno

šumivá vína - 2 340 Kč/hl

tichá vína - 0 Kč/hl

meziprodukty - 2 340 Kč/hl

Od daně jsou osvobozeny vína a meziprodukty:

  • pro výrobu octa 
  • pro výrobu a přípravu léčiv
  • pro výrobu přísad při výrobě potravin a nápojů, jejichž obsah alkoholu nepřesahuje 1,2% objemových, nebo
  • pro výrobu potravinářských výrobků, pokud obsah alkoholu v nich nepřekročí 8,5 litru alkoholu ve 100 kilogramech výrobku u čokoládových výrobků nebo 5 litrů alkoholu ve 100 kilogramech výrobku u ostatních výrobků
  • ve výši technicky zdůvodněných skutečných výrobních ztrát
  • určené k použití jako vzorky pro povinné rozbory, nezbytné výrobní zkoušky, nebo jako vzorky odebrané celním úřadem.

Od spotřební daně jsou v deseti zemích EU osvobozena i vína šumivá. A to například v Řecku, Portugalsku nebo na Kypru. Ve Francii se vybírá takzvaný registrační poplatek kvůli přehledu o produkci a spotřebovaném množství. Podobně nízkou daň na šumivá vína jako má Česko mají i sousední Slováci. Naopak ve Skandinávii je tato daň víc než dvojnásobná. Nejvyšší spotřební daň na šumivá vína je pak v Irsku, a to 160 korun za litr.