Češi nemají proč si zoufat, chudoba je trápí nejmíň z celé EU

Brusel - Lidé v Česku byli loni z celé Evropské unie nejmíň ohroženi chudobou nebo sociálním vyloučením. Vychází to z údajů Evropského statistického úřadu. Riziko chudoby se minulý rok v tuzemsku týkalo 15,3 procenta lidí, přičemž průměr v unii je o devět procent vyšší.

Nejhůře na tom naopak bylo Bulharsko, kde se chudoba či sociální vyloučení v loňském roce dotýkaly 49 procent lidí. Na opačné straně žebříčku než Česko se ocitlo také Rumunsko a Lotyšsko, shodně se 40 procenty.

Nejmenší hrozba chudoby byla v Nizozemsku a Švédsku (16 procent) a v Lucembursku a Rakousku (17 procent). I Slovensko je v tomto ohledu pod unijním průměrem (20,6 procenta).

Podle statistiků z ČSÚ je v Česku oficiálně na hranici chudoby zhruba milion lidí. Současně však upozorňují, že naprostá většina z nich ani zčásti nenaplňuje klišé o lidech, kteří žijí na ulici. Nejvíce jsou ohroženi lidi bez stálé práce, neúplné rodiny a rodiny se třemi a více dětmi. Takových lidí mezi chudými v posledních dvou letech neustále přibývá. „Míra ohrožení chudobou začíná stoupat od roku 2010,“ vysvětlil mluvčí Českého statistického úřadu Jan Cieslar.

Eura
Zdroj: ČT24/Isifa/Capital Pictures

Chudoba jako relativní pojem

V každé zemi je přitom hranice chudoby jiná. Například chudý Lucemburčan by byl ve východní Evropě boháčem. Zatímco v Rumunsku je chudý každý s ročním příjmem pod 1 222 euro, tak v Lucembursku jde o člověka s ročním příjmem pod 19 400 euro. V Česku je finanční hranice chudoby 4 235 euro za rok, uvedl v červnu server Finance.cz.

Stanislava Hronová, prorektorka pro vědu a výzkum VŠE

„Je to především díky nízké nezaměstnanosti, kterou máme. U nás stále platí, že máme jednu z nejnižších nezaměstnaností v EU. Zároveň je to také díky poměrně malé diferenciaci příjmů.“

Lidé, kteří jsou hroženi chudobou, žijí v domácnostech, kde je příjem nižší než 60 procent mediánu tamních příjmů domácnosti. V nich je pomocí komplikovaného vzorce zakalkulováno množství členů domácnosti, jejich věk a podobně. Medián pak představuje prostřední hodnotu, tedy takovou výši, že půlka domácností měla příjem nižší a druhá naopak vyšší.

Počet lidí ohrožených chudobou roste

Brusel ovšem varoval, že počet ohrožených proti roku 2010 narostl, protože ještě předloni jich bylo v celé unii 23,5 procenta a letos jde už o 24,2 procenta. Na vině jsou dopady hospodářské krize. Celkově loni bylo chudobou či sociálním vyloučením ohroženo ve zhruba půlmiliardové EU 119,6 milionu lidí.

Čechy ohrožuje chudoba nejmíň v EU (zdroj: ČT24)

RIZIKO CHUDOBY A SOCIÁLNÍHO VYLOUČENÍ

Evropská unie……………24,2 %

Belgie……………………….21,0 %

Bulharsko…………………49,1 %

Česká republika………….15,3 %

Dánsko……………………..18,9 %

Estonsko……………………23,1 %

Finsko………………………17,9 %

Francie……………………..19,3 %

Kypr…………………………23,5 %

Litva………………………..33,4 %

Lotyšsko……………………40,1 %

Lucembursko……………….16,8 %

Maďarsko……………………31,0 %

Malta………………………..21,4 %

Německo……………………19,9 %

Nizozemsko…………………15,7 %

Polsko……………………….27,2 %

Portugalsko…………………24,4 %

Rakousko……………………16,9 %

Rumunsko…………………..40,3 %

Řecko……………………….31,0 %

Slovensko…………………..20,6 %

Slovinsko……………………19,3 %

Španělsko…………………..27,0 %

Švédsko…………………….16,1 %

Velká Británie………………22,7 %

Zdroj: Eurostat

Vydáno pod