Australanům došla trpělivost s levnými výrobky z dovozu

Canberra – Austrálie chce zakročit proti levnému zahraničnímu dovozu – dohlížet na něj má od roku 2013 nová antidumpingová komise. Laciné produkty dotované vládami vývozních zemí totiž podle australské premiérky Julie Gillardové vážně poškozují tamní ekonomiku. Počet nahlášených případů porušování pravidel stoupl za poslední dva roky trojnásobně.

Austrálie zakládá antidumpingovou komisi (zdroj: ČT24)

Celý balík antidumpingových opatření chce vláda spustit na začátku příštího roku. Nově jmenovaná komise bude mít k dispozici větší oporu v zákonech a taky víc peněz na prověřování podezřele levných výrobků – celníci dostanou přidáno do rozpočtu 24 milionů australských dolarů (asi půl miliardy korun).

„Chceme zabránit podvodům. Levné výrobky dovážené za dumpingové ceny jsou pro naše výrobce velkou překážkou. Náš průmysl kvůli nim ztrácí kondici a konkurenceschopnost. A tu získá jedině, pokud se bude hrát podle férových pravidel,“ vysvětluje premiérka Gillardová.

Podle vlády situace vážně postihuje výrobní průmysl země, který zaměstnává víc než milion lidí. To je pět procent celé australské populace. Největší problémy mají chemičky, papírny a zpracovatelé oceli a hliníku – právě jejich odbory za zpřísnění dovozních kontrol dlouho lobbovaly.

„Máme silný australský dolar. To podvazuje export a do toho jiné země s dumpingovou podporou protlačují své zboží k nám do Austrálie. Prodávají tu levněji, než za kolik své zboží vyrobí. Proti nim nemůžeme uspět,“ rozhořčuje se šéf odborů státu Victoria Cesar Melham.

Canberra oficiálně tvrdí, že nová politika není zaměřena proti žádné konkrétní zemi. Podle závěrů vládního šetření ale dovozci, kteří způsobují Austrálii problémy, pocházejí hlavně z Asie a západní Evropy.