I nebankovní firmy umí poskytovat etické úvěry

Praha – Často proklínané nebankovní společnosti se někdy mohou k dlužníkům chovat lépe než banky. Podle výzkumu organizace Člověk v tísni, která každoročně sestavuje tzv. index etického úvěrování, to platí alespoň o třech největších – Providentu, Home Creditu a Cetelemu. Pokud totiž lidé přestanou splácet u bank, rostou jim sankce, zatímco nebankovní firmy se často snaží s klienty nejdřív dohodnout.

Nebankovních společností je na tuzemském trhu přes 30 000. Podle autora analýzy Daniela Hůle ze společnosti Člověk v tísni ty nejlepší z nich poskytují velmi transparentní produkt. V případě, že se klient dostane do prodlení, jsou jejich mechanismy vymáhání dokonce etičtější.

Daniel Hůle, spoluautor Indexu etického úvěrování:

„My se domníváme, že není více než 7, 8 nebo maximálně 10 společností, u nichž je relevantní si půjčit a není to spojeno s enormním rizikem. (…) Jestli si dneska člověk půjčí u Home Creditu, Cetelemu, Providentu nebo velké banky, je ve své podstatě jedno – ty podmínky jsou srovnatelné.“

Podrobnosti k Indexu etického úvěrování najdete na www.rozhodnene.cz.

Potvrzuje to i mluvčí společnosti Provident Ondřej Holoubek: „Preferujeme mimosoudní jednání s klientem, než abychom klienta hnali k advokátům nebo exekutorům,“ říká. Právě poplatky za advokátní, exekuční a soudní služby jsou tím, co dluh prodražuje nejvíc.

Přesto stále zbývá většina nebankovních firem, na které si lidi musí dát pozor. Brzy jim pravděpodobně pomůže nový zákon. Ten má učinit přítrž jedné z nejhorších praktik – neúměrnému ručení, při němž můžete kvůli půjčce za pár desítek tisíc přijít i o střechu nad hlavou.

Jak posílí novela postavení dlužníků?

  1. Mohou odstoupit od smlouvy do 14 dnů bez sankce.
  2. Zakazuje používání směnek či šeků a také předražených telefonních linek.
  3. Poskytovatel úvěru má povinnost předem prověřit, zda je dlužník schopen úvěr splácet.
  4. Velikost písma v obchodních podmínkách smluv musí být stejná jako velikost písma v samotných smlouvách.
  5. Pokud odměnu zprostředkovatele platí klient, musí být tato odměna dohodnutá ve smlouvě.
  6. Úvěr nesmí být zajištěn na takovou hodnotu, která je ve zjevném nepoměru k dlužné částce.

Nová pravidla musí ještě schválit Senát a podepsat prezident. Zákon by mohl začít platit v průběhu roku 2013.

Minulostí by se měly stát také sáhodlouhé smluvní podmínky půjček psané miniaturním písmem, skrývající všemožné sankce a povinnosti. Místo toho budou mít všichni jednotný a přehledný formulář o pěti stranách.

Věřitelé si také budou muset nově předem prověřit, zda je dlužník schopen půjčku splácet. Pokud to neudělají, můžou dostat pokutu až 20 milionů korun.

Vydáno pod