Poslanci pustili rozpočet do třetího čtení

Praha - Poslanecká sněmovna ukončila druhé čtení rozpočtu a pustila jej do třetího, závěrečného čtení. To se uskuteční zřejmě příští středu a poslanci v něm rozhodnou o všech vznesených návrzích i o rozpočtu jako takovém. Poslanci navrhli přesunout ve státním rozpočtu na příští rok řádově miliardy korun. Chtějí přidávat zejména na podporu sportu, na platy učitelů i na sociální služby.

Jak vypadaly návrhy poslanců?

Poslanec ČSSD Petr Hulinský navrhl dnes přesunout 900 milionů korun z vládní rozpočtové rezervy na podporu sportu. Zdůvodnil to tím, že kvůli změně zákona přišel sport od letošního roku o příjmy z loterií. „Je mi známo, že pokud nepodpoříme tento můj návrh, nedorovnáme alespoň původní očekávání resortu, bude to mít nedozírné následky,“ uvedl Hulinský u svého návrhu.
   
Poslankyně VV Jana Drastichová chce přidat 2,6 miliardy korun učitelům v regionálním školství. Peníze chce vzít z výdajů na obsluhu státního dluhu. Každý učitel, který pracuje na plný úvazek, by tak podle ní mohl dostat přidáno na hrubé mzdě 1 000 korun měsíčně. Poslanec ČSSD a karlovarský hejtman Josef Novotný navrhl přidat téměř 1,9 miliardy korun na služby sociální péče. Peníze chce vzít z důchodů a nemocenské.

Miroslav Kalousek a Petr Nečas
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Ministerstvo financí v návrhu rozpočtu počítá se stomiliardovým rozpočtovým schodkem, tedy o pět miliard nižším než letos. „Celková výše výdajů státního rozpočtu na příští rok bude téměř o devět miliard nižší než v roce letošním, takže je to jednoznačně úsporný rozpočet,“ uvedl premiér Petr Nečas (ODS). Návrh, podle kterého má stát v příštím roce hospodařit, vadí opozici. Vytýká mu, že problémy neřeší, ale spíš prohlubuje. „Absolutně rezignuje na jakékoliv snahy v příštím roce cokoliv udělat s hospodářským propadem a s rostoucí nezaměstnaností,“ kritizuje návrh ČSSD.

Rozpočet už probraly výbory, víc peněz chtějí na sport nebo filmy

Rozpočtový výbor doporučil přidat 800 milionů korun na podporu sportu. „Na podporu sportu se tam dávají nějaké peníze z dluhové služby, to je asi největší částka,“ řekl předseda rozpočtového výboru Pavel Suchánek (ODS). 

Dva miliony korun by podle výboru měly jít na obnovu historických kolejových vozidel, rovněž by přidal 20 milionů korun obcím na řešení problémů, které jim vzniknou kvůli novele zákona o rozpočtovém určení daní. Týkat se to má obcí, které přijdou o peníze kvůli tomu, že se nově do výpočtu jejich příjmů bude promítat omezení kritéria rozlohy obce. Výbor pak nedoporučil ani jednu ze dvou žádostí o dotace z rozpočtu, které letos do sněmovny dorazily.

Volební výbor chce přesunout půl miliardy korun na podporu výrobců filmů, peníze chce vzít napůl z peněz určených na obsluhu státního dluhu a na pořízení nového sídla Nejvyššího kontrolního úřadu. Volební výbor svůj návrh vznesl v ten samý den, kdy rozpočtový výbor už všechna usnesení výborů k rozpočtu projednal. Ministr financí Miroslav Kalousek tento postup označil za poněkud bezprecedentní.

Kalousek se navíc domnívá, že návrh volebního výboru je nešťastně formulovaný. „Já budu prosit poslance, aby nebyl přijat s tím, že jsem připraven se zavázat, že ten problém s filmovými pobídkami vláda vyřeší začátkem ledna,“ řekl. Nezamlouvá se mu také, že výbor chce použít peníze určené na koupi nového sídla NKÚ. „Jestliže je poměrně výjimečná příležitost sehnat důstojnou a přitom cenově velmi dostupnou budovu, tak bychom z dlouhodobého hlediska prodělali, kdybychom k tomu nepřistoupili,“ dodal.
   
Stejný návrh podali i sociální demokraté Ladislav Šincl, Vlasta Bohdalová spolu s poslankyní KSČM Ivanou Levou. Přidat chtějí stejnou částku, peníze ale nechtějí odebrat z částky na nové sídlo NKÚ.

Návrh rozpočtu počítá s balíčkem daňových změn. Ten například zvyšuje DPH, a proto, přesně podle očekávání, narazil v levicovém Senátu. Poslanci můžou senátní veto přehlasovat nejdřív 19. prosince. Potom bude záležet na prezidentovi Václavu Klausovi, zákon mu na rozhodnutí dává 15 dní. Pokud by je bezezbytku využil a zákon vrátil sněmovně, začnou daňové změny platit až v průběhu ledna. Státní rozpočet by se v takovém případě opíral o neplatnou legislativu a Česko by čekalo rozpočtové provizorium.