Kvůli pojistce si Češi neváhají podpálit i vlastní dům

Praha - Nepodařených, tedy vyšetřených pojistných podvodů stále přibývá. České pojišťovny předběžně odhadují objem loňských fingovaných případů až na miliardu korun. Podle světových statistik patří mezi podvody zhruba každý sedmý případ, který klient pojišťovnám ohlásí. V případě dopravních nehod je to dokonce přes 30 procent. Stále přitom přibývá kuriózních případů. Lidé neváhají srst po údajné srážce se zvěří nahradit chlupy ze smetáku, mnohdy ochotně zapalují i svůj majetek. Čím dál častěji tak činí jen kvůli pár tisícům korun.

Ze statistik pojišťoven vyplývá, že fantazii podvodníků se rozhodně meze nekladou. Klienti neustále vymýšlejí nové triky. Třeba fotbalista z Prahy nahlásil, že si zranil patní kost. Pojišťovna mu tedy vyplatila 80 tisíc korun, jenže pak přišla na to, že sportovec lhal. „V době, kdy se měl léčit, nastoupil k dalšímu zápasu, ve kterém dal dokonce gól,“ uvedl mluvčí České pojišťovny Tomáš Zavoral.

Podvádět lidé neváhají ani přesto, že se pojišťovnám rok od roku daří odhalovat více případů. Česká pojišťovna hlásí 680 prokázaných podvodů za 278 milionů korun, tedy o 16 procent více než v roce 2009. Detektivové Kooperativy loni odhalili o 11 procent fingovaných škodních událostí více. Celkem jich bylo 435 v celkové hodnotě 134 milionů korun. Meziročně 60procentní nárůst zaznamenala společnost Generali. Odhalení jí ušetřilo přes 50 milionů korun. Nárůst podvodů pojišťovny připisují mimo jiné také finanční krizi.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Nejvíce lidé podvádí na silnicích

Prvenství v žebříčku podvodů drží fingované dopravní nehody. Do této kategorie spadá více než polovina nahlášených případů. Ani tady není o kuriozity nouze. Řidiči rádi fingují třeba srážku se zvěří. „Naši vyšetřovatelé nechali prošetřit srst z vozidla a zjistili, že se jedná o chlupy ze smetáku,“ upozornil Zavoral.

„Výjimkou nebyly ani fingované krádeže, kdy majitel automobil prodal, nejčastěji v zahraničí, a následně pak nahlásil jeho odcizení,“ doplnil vrchní ředitel úseku vnitřních věcí České pojišťovny Ludvík Bohman.

Od podvodů neodrazují ani živelní katastrofy. Vytopení klienti třeba zfalšovali dokumenty. Poprosili sousedy o doklady k elektronice, aby ji pojišťovně nahlásili jako svůj poškozený majetek. Lidé si ale neváhají poškodit i vlastní majetek. Česká pojišťovna například odhalila úmyslný požár penzionu. A klienti jsou ochotní zajít ještě dál. „Zaznamenali jsme třeba i poškození zdraví, právě z důvodu, aby si lidé nechali proplatit pojistné plnění,“ upozornil mluvčí Kooperativy Milan Káňa.

Lidé nejčastěji podvádějí v Praze

Statistiky podvodů se různí podle krajů. Podle pojišťoven patří mezi tradičně nejproblematičtější oblasti Praha a Středočeský kraj. Následuje Jihočeský a Moravskoslezský kraj.

Za pojistné podvody české soudy každoročně odsoudí stovky pachatelů. Výše trestu se odvíjí od výše způsobené škody. Pachatel může strávit za mřížemi třeba až pět let. Pokud jde o organizovanou skupinu, mohou být její členové odsouzeni až k osmi letům odnětí svobody. Zákon od loňského ledna přísněji postihuje také recidivisty, tedy osoby, které již v minulosti pojistný podvod spáchaly.

  • Dopravní nehoda na dálnici autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2166/216594.jpg
  • Škody po povodních autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1858/185744.jpg