Albánská vláda chce zablokovat prodej divize ČEZ

Tirana - Albánie hodlá zabránit firmě ČEZ, aby prodala podíl v albánské distribuční divizi CEZ Shpërndarje. Tvrdí rovněž, že jí ČEZ dluží na škodách zhruba jednu miliardu USD (19 miliard Kč). Albánský regulační úřad ERE v pondělí uvedl, že tento týden rozhodne, zda odebere ČEZu v zemi licenci. ČEZ ve stejný den oznámil, že hodlá prodat svůj podíl 76 procent v CEZ Shpërndarje.

Albánie vlastní zbývající podíl v CEZ Shpërndarje. Země poznamenala, že lituje, že nebyla informována o prodeji, protože vede s ČEZem již několik měsíců jednání o tom, jak dosáhnout „vyváženého“ řešení. „Ministerstvo hospodářství, obchodu a energetiky podnikne všechny nutné legální kroky, aby zablokovalo tento proces,“ uvádí se v prohlášení vlády. „ČEZ nesplnil důležité povinnosti a způsobil Albánii škodu zhruba jednu miliardu dolarů.“ 

ČEZ vede již několik měsíců spor s albánskou vládou a regulátorem kvůli dovozu elektřiny a cenám a nezaplaceným pohledávkám státních agentur. Skupina ČEZ vstoupila do Albánie v roce 2009. Letos se ale dostala do problémů, když státní regulátor téměř dvojnásobně zvýšil tarify, které distribuční firma CEZ Shpërndarje platí státem vlastněné elektrárenské společnosti. Zároveň ale nepovolil distribuční firmě promítnout zdražení do cen pro odběratele. 

Vydáno pod