Schwarzenberg: K euru jsme se zavázali

Praha – K euru jsme se zavázali a měli bychom jej přijmout, prohlásil v České televizi kandidát na prezidenta Karel Schwarzenberg. Podle něj je jen otázkou kdy. ČT položila otázky týkající se aktuálních ekonomických témat všem prezidentským kandidátům. Jejich odpovědi se dozvíte vždy ve všední den na ČT24.

Je podle vás snaha vlády zvýšit daně správným krokem k naplnění státního rozpočtu?   

Já to považuju samozřejmě za správný krok. Neboť nemůžeme tvrdit, že bychom byli ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi příliš zdanění. Je mi naprosto jasné, když se na ta čísla podívám, že musíme snížit deficit – dvě třetiny se dějí v úsporných opatřeních – a že musíme zvýšit příjmy, je taky jasné. Takže samozřejmě bych to zase podpořil. 

Měla by Česká republika přijmout euro?  

My jsme se k tomu zavázali. My jsme podepsali smlouvu, podle které se Česká republika v přístupové smlouvě Evropské unii zavázala. Takže to není otázka, jestli jsem pro, nebo proti. Nýbrž otázka je kdy. Tam máme bohudíky dost prostoru. Dle mého názoru teď ještě nedosáhneme ukazatelů, které by nám vůbec umožnily zažádat o přijetí do eurozóny. Obávám se, že to bude nějakých čtyři až pět let trvat. Pak bude tato otázka aktuální, pak se zahájí proces a pak rozhodne vláda, která v té době bude, a vedení národní banky, kdy bude za dlouhá léta vhodný okamžik k přijetí eura. Já bych velice varoval před tím, abychom byli nevěrohodní tím, že něco podepíšeme a řekneme – no, okolnosti se pro nás změnily, tudíž to podrobíme referendu. 

Jak hodnotíte plán Evropské centrální banky na odkup státních dluhopisů?   

Nadšený z toho nejsem. Vidím, že to bude nutné. Vidím to ale pouze jako opatření, které má působit velmi krátkou dobu. Žádný problém se tím nevyřeší. Teď si trochu pomůžeme, je to ve skutečnosti rozházení peněz nebo půjčka, nic jiného. Ale myslím, že s tím nemůžeme pokračovat. Tedy krátkodobě ano, udělaly to tak i jiné národní banky, to se musíte jenom podívat do novin. Ale musíme najít řešení našich problémů. 

Jak vidíte budoucnost Řecka v eurozóně?  

Já myslím, že v eurozóně zůstane a že ho s velkými oběťmi eurozóna podrží, po pravdě řečeno. Myslím, že ten nejnebezpečnější okamžik už pominul pro Řecko. Můžu se mýlit, samozřejmě. Můžou se zase všechny podmínky změnit a zhoršit se mezinárodní situace a objeví se ještě něco černého, co se týká Řecka. Ale kdyby všechno zůstalo v dnešním stavu, tak mám spíše dojem, že tam zůstane. 

Jak hodnotíte projekt bankovní unie?  

Všechny banky, které tady jsou, jsou dcery či pobočky zahraničních bank. A my máme největší zájem, aby zůstaly dcery, nikoliv pobočky. Neboť jinak by mohly být mnohem snáze ve prospěch matek, které se dostaly do potíží, řekněme svých aktiv zbaveny. To musí národní regulační úřad nějak kontrolovat. Pak se mi tedy ještě v celé souvislosti nezdá hlasovací poměr. My všichni jsme odkázáni na úzkou spolupráci s eurozónou, chceme tam taky vstoupit. A ne že by nám teď hlasovací poměry vzala banka, která by měla tak ohromný vliv a byla jednoznačně orientovaná ve prospěch západní Evropy. To se nám nelíbí.

Ekonomika ČT24: Rozhovor s Karlem Schwarzenbergem (zdroj: ČT24)