Nákupy vrcholí. Úspěch mají tablety, sifonové láhve i prasátka do lednice

Praha – Do Štědrého dne zbývají už jen dva dny a nákupní horečka ovládla Česko. Lidé nakupují poslední dárky i zásoby jídla. Hitem předvánočních nákupů na internetu se stal tablet. Na výsluní se vrací i dětská stavebnice lego a nedávný úspěch remosky by mohla zopakovat moderní varianta sifonové láhve. Letos začali před Vánoci na internetu nakupovat i starší lidé. Přibylo také zákazníků z regionů. Ještě loni přitom dávali přednost kamenným obchodům.

Sifonová láhev na bombičky patřila ještě v 80. letech ke standardnímu vybavení české domácnosti. Že se sodovkovač stane tahákem letošních předvánočních nákupů, by ale hádal málokdo. „Je to návrat do našich dětských let. Vrací se asi proto, že je to jednak příjemné, ušetří hodně peněz a neničí přírodu,“ prohlásil Marek Liška z Mall.cz. 

Jitka Součková, Kasa.cz:

„My máme takovou letošní raritu, a to je prasátko do lednice, které na vás zachrochtá, když jde člověk do lednice. Toho dárku jsme prodali stovky kusů, není to samozřejmě nejprodávanější dárek, ale je to rarita.“

Lego jde s dobou…a slaví úspěch

Návrat do dětských let si můžou dopřát i rodiče, kteří svým dětem k ježíšku darují lego. V současnosti je to nejprodávanější stavebnice na internetu. Její výrobce se totiž snaží jít s dobou. Z barevných plastových kostiček můžou děti stavět stále nová prostředí a zabydlovat je novými figurkami.

Zatímco lego je vhodným dárkem pro děti do čtrnácti let, pro staršího potomka už rodič radši objedná telefon, počítač nebo tablet. „Hitem letošních vánoc je tablet. Ten se loni ještě tolik neprodával, ale letos ho spousta vašich diváků určitě nalezne pod stromečkem,“ konstatoval Jaromír Řánek z Alza.cz. 

Většina zákazníků internetových obchodů investuje do tabletu šest až osm tisíc korun. Vánoce v Česku ale budou zřejmě chudší než ty loňské. „Tak v průměru v předvánočním čase má objednávka hodnotu 3 000 korun, což je zhruba stejně jako v loňských letech,“ podotkl Liška. 

Češi patří v nákupech na internetu k evropským rekordmanům. Vedle elektroniky kupují i malé kuchyňské spotřebiče, jako jsou mixéry nebo žehličky. Do top ten internetového předvánočního prodeje se vešel i presovač.

Obchody praskají ve švech

Předvánoční shon není patrný jen v obchodech a nákupních centrech. Poslední pracovní den před svátky měly naspěch také zásilkové služby. Lidé, kteří dali přednost internetovým nákupům na poslední chvíli, tak s napětím čekají, jestli jim balíky přijdou včas. Právě kvůli posledním vánočním objednávkám budou mít některé výdejny e-shopů i některé poštovní pobočky otevřeno až do neděle.