ČTÚ sníží mezioperátorský poplatek. Budeme volat levněji?

Praha – Od ledna bude mezioperátorský poplatek pro volání do mobilních sítí levnější. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) tak rozhodl minulý týden. Konkrétně klesne poplatek z 55 na maximálně 41 haléřů za minutu. V polovině roku pak poplatek klesne na 27 haléřů. Vyplývá to z informací na internetových stránkách regulátora.

Operátoři ale v poslední době na snižování terminačních poplatků reagovali v cenících jen minimálně. Úřad začal takzvané terminační poplatky snižovat v pravidelných půlročních intervalech v roce 2009.   

Podle redaktora servru Mobil.cz Luděka Vokáče se snížení mezioperátorského poplatku v koncové ceně volání reálně neprojeví. „Důvodů je několik. Za prvé operátoři takto nereagovali při předchozích sníženích a dále pak samotný terminační poplatek je jakýmsi přeléváním peněz mezi operátory. Vzhledem k tomu, jak je trh rozdělen, tak si operátoři platí podobné částky,“ popisuje Vokáč.

Levnější volání tak přijde podle Vokáče až s větší konkurencí. Jedna změna by ale nastat mohla. Redaktor serveru Mobil.cz je toho názoru, že by operátoři mohli lidem nabízet různé neomezené balíčky.

ČTÚ pro výpočet nových maximálních poplatků použil metodu přírůstkových nákladů, kterou doporučuje Evropská komise. Dříve používal metodu, která počítala s historickými náklady operátorů.   

Úřad chtěl v příštím roce výrazně snížit i poplatky za volání do pevných sítí. Navržený pokles o tři čtvrtiny až na čtyři, respektive osm haléřů za minutu označila nedávno Evropská komise za nedostatečný a vyzvala úřad, aby do skončení šetření nové maximální poplatky neschvaloval. Ceny jsou podle názoru komise vysoké a mohou vytvářet překážky pro vnitřní trh EU.

Komentář redaktora serveru Mobil.cz Luďka Vokáče (zdroj: ČT24)
Vydáno pod