Už žádné další skandály s dioxinem, vzkazuje Německo

Berlín – Do budoucna se už skandál spojený s výskytem rakovinotvorného dioxinu v zemědělských produktech opakovat nebude. Německá ministryně zemědělství Ilse Aignerová tomu chce zamezit zavedením přísnější kontroly výrobců krmiv. Aignerová to dnes oznámila při představení svého akčního plánu zajištění potravinové bezpečnosti v zemi. Její úřad dnes také potvrdil čtvrteční informace ministerstva zdravotnictví spolkové země Sasko-Anhaltsko, že se vepřové z německého chovu postiženého dioxinem na začátku ledna dostalo i do Česka a Polska.

Žádné šarže, které by bylo možné stáhnout z trhu, už podle šéfa odboru potravinové bezpečnosti ministerstva Bernharda Kühleho neexistují. Kontaminace krmiva inkriminovaných prasat podle něho navíc byla malá. Maso pocházelo z výkrmny v dolnosaském okrese Verden, odkud bylo od začátku do konce prosince dodáno na jatka ve Weissenfelsu ve spolkové zemi Sasko-Anhaltsko 180 vepřů. Výkrmna byla uzavřena začátkem ledna, jateční podnik Tönnies byl ale o přítomnosti dioxinu v těle zvířat informován až 11. ledna.

Německé vepřové s dioxinem bylo prodáno i do Česka a Polska

Do Česka bylo na přelomu loňského a letošního roku dovezeno z Německa celkem 4 500 kilogramů vepřového masa, které mohlo obsahovat rakovinotvorný dioxin. Potravinářská inspekce zjistila, že šlo o čtyři a půl tuny masa, které putovalo ke dvěma odběratelům - společnostem Krpeš a Nowaco. Jejich vyjádření se České televizi zatím nepodařilo získat. Spotřebitelé vepřové maso zřejmě už zkonzumovali, jak uvedl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Josef Duben. Správu o tom dnes informovaly německé úřady.

„Rozbourané a balíčkované vepřové maso směřovalo do Středočeského a Ústeckého kraje. Podle našich poznatků již bylo distribuováno a zřejmě snědeno, protože směřovalo především do podniků veřejného stravování,“ uvedl Duben. Podle něj lidé nemají důvod k panice, protože dioxin je nebezpečný tehdy, pokud ho člověk požívá delší dobu a může se v těle hromadit: „Expozice musí trvat delší dobu. Jednorázové požití člověka neohrozí.“

Šéf odboru potravinové bezpečnosti ministerstva Bernard Kühle:

„Pro toto maso také neexistují žádné výsledky testů. V tento moment tak nelze kalkulovat, zda bylo vůbec zatíženo dioxinem.“

Kontaminované maso ze 35 vepřů, přivezených na jatka 30. prosince, bylo prodáno jednomu podniku v Polsku a dvěma dalším zpracovatelům v České republice. Předpokládá se, že maso bylo už zkonzumováno.

Podle hlavního polského veterináře bylo z Německa do Slezska prodáno asi 1,5 tuny potenciálně kontaminovaného vepřového masa. Úřady podle něj nyní dodávky masa kontrolují podrobněji, dál ho ale do Polska pouštějí: „V současnosti není uzavírka pro Německo nutná.“

Jenže českým veterinářům se přístup německých kolegů nelíbí. Obviňují je ze špatné komunikace. Němečtí veterináři totiž podle Dubna českým úřadům navzdory opakovaným žádostem zatím k tomuto případu neposkytli žádné údaje. Šéf SVS Milan Malena prý hned ve čtvrtek večer kontaktoval německou stranu s dotazy, co je pravdy na vyjádření spolkového ministra zdravotnictví. Dosud žádná odpověď nepřišla. Jednání Německa se nelíbí ani Polákům.

Ačkoliv SVS dosud oficiální informaci nedostala, neznamená to, že bude nečinná. „Pakliže tato informace už byla vypuštěna, znamená to pro SVS nečekat a pídit se, jestli se to opravdu zakládá na pravdě, nebo je to nějaký předpoklad německého ministerstva zdravotnictví. Do konce měsíce odebíráme vzorky z masa pocházejícího z těch oblastí, kde byly nějaké problémy zjištěny, bez ohledu na to, jestli směřovaly přes Německo či Polsko,“ uvedl Duben.

Už žádné další skandály s dioxinem

Německý akční plán sestává z deseti bodů, které výrazně zpřísňují podmínky pro výrobce krmiv. Aignerová po nich žádá mimo jiné povinné pojištění provozů a výrobků nebo povinné hlášení výsledků testů i ze soukromých laboratoří. Její návrh obsahuje také požadavek na oddělení výroby technických a krmných olejů či povinné získávání povolení pro produkci krmiv. Na evropské úrovni chce potom ministryně prosadit vypracování závazného seznamu látek, které budou přípustné k výrobě krmiv.

Plán ministryně reaguje na současnou aféru s odhalením nadlimitního množství jedovatého dioxinu v krmných tucích vyráběných severoněmeckou firmou Harles und Jentzsch, která tuto příměs do krmiva připravovala ze surovin pro technické účely, a to navíc v závodě, který pro tuto činnost nebyl úřadům nahlášen. Prostřednictvím krmiva se dioxin dostal do vajec, drůbežího a vepřového masa.

Němci proto nemají zájem o tyto potraviny. Odbyt vajec klesl od vypuknutí skandálu na přelomu roku o pětinu, prodej drůbežího a vepřového o deset procent.