Šéfka MMF: Portugalsko restrukturalizaci dluhu nepotřebuje

Lisabon – Portugalsko prý nepotřebuje restrukturalizaci státního dluhu, dohodnutý záchranný program naopak postupuje podle plánu. Portugalskému týdeníku Expresso to řekla šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová. Ta zároveň věří, že Portugalsko nepůjde cestou Řecka a neskončí ve spirále hospodářské recese.

„To vůbec nepřipadá v úvahu,“ řekla Lagardeová na dotaz, zda by mohlo být Portugalsko nuceno restrukturalizovat státní dluh. „Portugalské úřady jsou odhodlány udělat vše potřebné, aby dokončily program pomoci, a země tak opět získala přístup na (dluhopisové) trhy,“ dodala. 

Evropská unie a MMF poskytly Portugalsku v roce 2011 záchranný úvěr 78 miliard eur (asi dva biliony Kč). Věřitelé využití peněz pravidelně sledují a už několikrát uvedli, že jsou s plněním podmínek čerpání úvěru spokojeni. Loni na podzim skupina věřitelů zkoumala, jak země pokračuje v plnění podmínek. Na základě závěrů těchto prověrek se pak rozhodne, zda může Portugalsko čerpat i další tranši pomoci. Lagardeová se domnívá, že tomu nic nestojí v cestě.

Portugalsko nyní prochází nejhlubší hospodářskou recesí od 70. let minulého století. Ovšem díky tomu, že plní podmínky pomoci, věřitelé zemi loni zmírnili původní plán snižování rozpočtového deficitu. Lisabon totiž kvůli recesi není schopen vybrat tolik na daních.   

Vydáno pod