Lidé se po Vánocích zbavovali elektrospotřebičů

Praha - Vánoce s sebou přinesly nejen zásah do peněženek, ale i do elektrospotřebičů. České domácnosti jich po svátcích vyřadily na tři tisíce tun. Staré mobily, televize, ale i počítačovou nebo kuchyňskou techniku vyhodila polovina lidí do popelnice a nahradila je novými. Neuvědomují si přitom, že až 80 procent takového materiálu lze znovu použít.

Lidé vyměnili po Vánocích statisíce spotřebičů za nové. Ty staré už podle nich nemají využití, a tak je hází na skládku. Tam ale nepatří, vysloužilé elektrospotřebiče lze zdarma odevzdávat ve sběrných dvorech. Těch je v Praze bezmála sto.

„Pro vyhození elektroodpadu do sběrných dvorů, které zřídil magistrát města Prahy, postačí občanům občanský průkaz a trvalé bydliště v Praze,“ vysvětlil mluvčí Pražských služeb Julian Záhorovský.

V USA vyplácí peníze majitelům za staré spotřebiče automaty

Další možností jsou kontejnery na elektroodpad, těch je v zemi zatím 1 700. Vybité baterky nebo drobné elektrospotřebiče lze vyhodit také na obecním nebo městském úřadě. Podobných kontejnerů v posledních letech přibývá. Zatímco do roku 2009 lidé recyklovali rok od roku lépe, v posledních třech letech se vývoj zastavil. Loni vytřídil každý Čech průměrně pět kilo elektrospotřebičů.

Reportáž Evy Davidové (zdroj: ČT24)

„Do této oblasti se samozřejmě promítla ekonomická krize. Pořád je zde ale prostor k určitému zlepšení,“ podotkl mluvčí ministerstva životního prostředí Matyáš Vitík. Vysloužilou techniku odebírají i samotní prodejci. Realita ze Spojených států, kde už fungují automaty, které vyplatí majiteli vysloužilého a třeba i rozbitého mobilu hotovost během několika minut, zatím ale zůstává pouhým snem.