Šéf ČD Žaluda má podle Jančury odejít, lhal prý o dotacích na spoje

Praha - Šéf soukromého dopravce RegioJet Radim Jančura vyzval ministerstvo k odvolání ředitele Českých drah Petra Žaludy. Před nedávnem Jančura získal od ministerstva informaci o tom, jak stát dotuje jednotlivé rychlíkové spoje ČD. Šéf konkurenčních Českých drah podle Jančury manipuloval s informacemi o financování dálkových linek - a tím prý zhoršil hospodaření národního dopravce. České dráhy se dlouho bránily tyto informace zpřístupnit. Nakonec jim to musel nařídit bývalý ministr dopravy Pavel Dobeš.  Podle ČD jde v případě Jančurovy kritiky o účelové dezinformace.

Podle Jančury šéf drah lhal, když uváděl, že České dráhy na trati mezi Ostravou a Olomoucí přes Krnov dostávají od státu dotaci 159 korun na kilometr jízdy vlaku. Pode RegioJetu totiž dotace v roce 2012 na této trati dostávaly 223 korun, což dopravce dopočítal na základě podkladů z roku 2010. Ty získal Jančura nedávno od ministerstva dopravy.

České dráhy za tvrzením Žaludy stojí. Částka 159 korun je předpokládaná suma, kterou ČD na kilometru jízdy mezi Ostravou a Olomoucí v loňském roce prodělaly, řekl mluvčí dopravce Petr Šťáhlavský. Proti roku 2010 se dopravci prý podařilo snížit ztrátu z provozu o více než 50 korun na kilometr například propouštěním nadbytečných zaměstnanců a zvýšením počtu ujetých kilometrů, které vlaky Českých drah na trati urazí. Tím se fixní náklady rozdělily na větší počet kilometrů, doplnil Šťáhlavský s tím, že čísla, která říká Jančura, jsou účelová dezinformace.

Úspora, kterou České dráhy uvádějí, může podle Jančury spočívat v tom, že dráhy už od roku 2011 věděly, že právě na tuto trať bude vypsané výběrové řízení. Mohly tak finanční výsledky účelově upravit, aby tato veřejná soutěž nevyzněla pozitivně a odradily tím ministerstvo od vypisování dalších soutěží.

Údaje od ministerstva dopravy, které odpovídají situaci z roku 2010, ministerstvo také zveřejnilo na svém webu. České dráhy je ale pokládají za obchodní tajemství a proti publikování protestovaly. „Akciová společnost České dráhy se proto ohrazuje proti zveřejňování informací, které považuje za obchodní tajemství i proti následné nepřesné a bohužel i úmyslně zmanipulované interpretaci některých těchto údajů,“ stojí v tiskovém prohlášení.

Jančura už před dvěma lety zasílal dvě stížnosti ohledně hospodaření Českých drah dokonce Evropské komisi. První se týkala převodu majetku ČD na Správu železniční dopravní cesty, za který dráhy v roce 2008 inkasovaly od ministerstva dopravy 12 miliard korun. Druhá stížnost se týkala regionální železniční dopravy, na kterou v roce 2009 podepsaly kraje na deset let smlouvu s ČD bez výběrového řízení.

Oba případy považoval Jančura za nedovolenou státní podporu, jelikož si ČD mohou ze státních peněz financovat osobní dopravu. České dráhy obě obvinění odmítly. Podle informací HN se komise přestala zabývat oběma případy pro nedostatek informací.

Spory kolem dotací na vlakové spoje (zdroj: ČT24)