Korýši či měkkýši – zákazníky překvapila etiketa chlebu Šumava

Brno – Mnohé zákazníky asi překvapila etiketa chlebu Šumava, který prodává supermarket Albert. Na etiketě se totiž objevilo varování, podle něhož může chléb obsahovat stopové množství korýšů, měkkýšů, oxidu siřičitého nebo vlčího bobu. Přerovská pekárna se za to již omluvila. Její jednatel zdůraznil, že tyto alergeny chléb obsahovat nemůže a jedná se o administrativní nedopatření. Pekárně hrozí sankce za špatné označení složení výrobku, rozhodne výsledek kontroly.

Jednatel pekárny Mader a synové Václav Vrána se zákazníkům za omyl omluvil. „Zmíněné suroviny v provozu nemáme, ani jsme je nikdy neměli. Riziko kontaminace nebylo a není možné. Přijali jsme opatření, aby už nemohlo dojít k administrativnímu pochybení, které poškozuje obchodní jméno naší společnosti a společnosti AHOLD Czech Republic,“ uvedl v omluvě Vrána.
   
Podle informací Aholdu se chléb prodával v osmi jeho prodejnách Albert. „Ode dneška je etiketa správně a zkontrolovali jsme i dalších 30 dodavatelů. U nich jsou informace pro spotřebitele v pořádku,“ doplnila mluvčí Aholdu Judita Urbánková.

V Boru byla v chlebu zapečena myš

Na dva případy nekvalitního chleba reagovala o víkendu Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Kromě měkkýšů začala řešit i případ, který se udál v Boru na Tachovsku. Zákazník tam v chlebu nalezl zapečenou myš.

V Boru inspekce kontroluje pekárnu i obchod, který chléb prodal. „Probíhá hloubková kontrola rizik v pekárně, kde mohlo ke kontaminaci potraviny dojít. V tomto případě se jedná o náhodný výskyt,“ uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Konkrétní pekárnu zatím nezmínil, protože není stoprocentně jisté, že jde o tu kontrolovanou. „Indicie tomu však nasvědčují,“ doplnil.