Místo poboček franšízy a místo dopisů odečítání plynoměrů

Praha – Českou poštu čekají velké změny. Podle Hospodářských novin (HN) má letos v plánu převést až 200 svých poboček na franšízy s logem Pošta Partner. Poštovní služby by tak nově poskytovaly například obecní úřady nebo obchody. Doručovatelé by navíc mohli začít pro energetické firmy zajišťovat odečty elektroměrů nebo plynoměrů. Generální ředitel České pošty Petr Zatloukal poodhalil i výsledky pošty za rok 2012 – hospodařila se ziskem zhruba 300 milionů korun.

Franšízy České pošty vznikají od roku 2009, v Česku jich zatím najdeme 78. Nejčastěji je služba poskytována na obecních úřadech, Česká pošta má ale smlouvu i s maloobchodní sítí Coop. „V některých místech poskytují poštovní služby už i vietnamské večerky,“ informoval mluvčí České pošty Ivo Mravinac. Pošta svým partnerům platí paušály podle objemu provozovaných služeb a pomůže jim i vybavit provozovnu.

„Pošta tento krok vnímá jako úsporu,“ dodal Mravinac. Neupřesnil však, kolik pošta vznikem nových franšíz ušetří. Změna by se měla týkat zejména nevytížených poboček v menších městech, na které pošta údajně doplácí až 30 milionů korun ročně.

V Česku funguje v současné době 3 238 poštovních poboček. Obce se ale obávají, že by jich pošta mohla až tisícovku zrušit. Má jí to umožnit nová vyhláška ČTÚ, podle které se zvýší maximální docházková vzdálenost k poště ze současných 2,6 km až na deset kilometrů. Pošta připustila, že změny pobočkové sítě chystá, ale až po projednání s místní samosprávou.

„Pošta s plošným rušením nepočítá. Spíše bude přesouvat pobočky do míst s vyšší poptávkou, například do obchodních center, kde má letos vzniknout zhruba deset dalších nových pošt,“ ujistil generální ředitel Petr Zatloukal.

Dopisů ubývá, tak se snažíme rozšiřovat služby

Výsledek hospodaření pošty v roce 2012 je o 100 milionů vyšší, než podnik původně plánoval, ale zhruba 120 milionů pod výsledkem roku 2011. Pozitivně jej ovlivnil zejména růst na balíkovém trhu, kde se Česká pošta stala už druhý rok po sobě jedničkou – meziročně se počet doručených balíků zvýšil o 24 procent. Naopak pokračoval pokles na trhu listovních zásilek – počet doručovaných dopisů a psaní se snížil zhruba o 12 procent.

Ve skutečnosti pošta hospodařila s vyšším ziskem, ale právě kvůli splnění loňského plánu vyplatí zaměstnancům mimořádnou odměnu, která v souhrnu přesáhne 100 milionů korun. Tu si rozdělí zhruba 29 000 provozních pracovníků.

„Výnosy z úbytku doručovaných listovních zásilek se snažíme nahrazovat celou řadou aktivit, pozitivní je i rozšíření spolupráce a přehodnocení smluvních vztahů s aliančními partnery,“ komentoval výsledky firmy Zatloukal.

„Snažíme se maximálně využít potenciálu našich doručovatelů. Loni jsme převzali po konkurenci distribuci všech deníků a většiny časopisů a plánujeme další služby,“ vysvětlil dále šéf pošty. Například již zmíněné odečty plynoměrů a elektroměrů doručovatelé úspěšně otestovali loni v pilotním provozu.

Chystají se postshopy a samoobslužné kiosky

V minulém roce pošta v rámci pilotního projektu také otestovala prodej zboží na pobočkách mimo přepážky, letos chce tzv. postshopy s poštovním a trafikantským zbožím otevřít na zhruba 70 až 80 poštách.

Na vybraných poštách rovněž postupně přibudou samoobslužné kiosky, kde bude možné poslat peníze nebo podat balík a rozšíří se rovněž počet samostatných přepážek, kde bude pošta nabízet finanční služby aliančních partnerů. Cílem je především zlepšit obsluhu a snížit zátěž na přepážkách univerzálních.

Rozhovor s Ivem Mravinacem (zdroj: ČT24)

Firma se loni také připravovala na úplnou liberalizaci trhu, ke které došlo od letošního ledna, kdy padl monopol na doručování psaní do 50 gramů s cenou do 18 korun. Investovala do obnovy vozového parku či transformace logistické sítě. Jen letos plánuje firma převzít 1 200 nových vozidel.

„Trh se otevírá postupně již několik let a my se na to průběžně připravujeme. Vstup konkurence na trh listovních zásilek jsme zatím nijak nepocítili,“ podotkl Zatloukal.

Počet zaměstnanců pošty se loni snížil zhruba o 1 050 lidí na 32 150 kmenových pracovníků, letos podnik žádné výrazné snižování počtu nechystá.