Libanonské město Rachaya, ráj klasických kamen

Bejrút - Libanonské město Rachaya je proslulé výrobou klasických kamen, a to už přes osmdesát let. Jejich pomocí lidé topí po celé zemi, protože náklady na provoz jsou mnohem levnější, než kdyby používali jiný druh topení. V místním horském klimatu jsou přitom kvalitní kamna nutností.

V současnosti je město Rachaya populární právě díky výrobě kamen, které mají vynikající topné vlastnosti. „Vyrábět kamna je jedna z tradic Rachaye. Dělají se tady opravdu dlouho. Tato práce si žádá určitou uměleckou náturu, protože je naprosto odlišná od ostatních řemesel,“ říká výrobce kamen Al Kadamani. 

Martin Čerňanský, výrobce kamen

„Kamna ze železa nebo litiny se díky použitému materiálu, který je velmi dobrým vodičem tepla, vyznačují rychlým přijímáním i předáváním tepelné energie.“ 

  • Výroba klasických kamen v Rachaye zdroj: ČT24
  • Výroba klasických kamen v Rachaye zdroj: ČT24

Například otec Al Kadamaniho zdědil zručnost a umělecký talent po svém otci, který jako první začal před více než osmdesáti lety ve městě Rachaya vyrábět kovová kamna. Ve své dílně tráví pan Kadamani se svým synem každý den víc než dvanáct hodin. „Bylo by škoda přestat vyrábět tyhle kamna. Je to sice intelektuálně i fyzicky náročné, ale je to vzácná tradice,“ dodává Kadamani. 

Výrobci kamen o státní podporu nestojí

Po desetiletí se většina místních živí právě výrobou kamen a nemají v úmyslu s tím přestat. „Každý kus je originál a ke každému z nich jsem citově zavázán. Je opravdu těžké přežít, ale o nějakou státní podporu nestojíme,“ vysvětlil Kadamani. 

Když přijde zima, sjíždějí se do Rachayi lidé z celého Libanonu, ale i z Evropy, a tradiční kamna chtějí koupit. Jejich cena se pohybuje od 200 do 2 000 dolarů v závislosti na velikosti a propracovanosti výrobku.

Výroba klasických kamen v Rachaye (zdroj: ČT24)