Prezidentská amnestie přidělala vrásky personalistům

Praha - Personalisté budou prověřovat uchazeče o zaměstnání důkladněji než v minulosti, důvodem je prezidentská amnestie. Díky ní budou mít totiž někteří vězni, s výjimkou recidivistů, čistý trestní rejstřík. To by mohl být v některých profesích problém.

Někteří propuštění vězňové spoléhají na úřady práce, jiní doufají v nový začátek a začínají hledat zaměstnání. „Mám exekuce, mám dluhy, holt si nějakou práci budu muset najít. Pokusím se něco normálně na smlouvu, no a pokud to nepůjde, tak půjdu dělat spíš načerno,“ říká jeden z amnestovaných. 

Pokud nejde o recidivisty, odcházejí amnestovaní z výkonu trestu často s čistým trestním rejstříkem. To dělá personalistům v některých případech vrásky na čele. „Musíme být teď pozornější především u odpovědných nebo finančních pozic, kde se chceme vyvarovat toho, abychom nedoporučili třeba nějakého defraudanta,“ vysvětluje marketingový manažer Manpower Jiří Halbrštát. 

Žádost o výpis z rejstříku trestů
Zdroj: ČT24

Jak detailně se vše bude prověřovat?

Personalisty na takový škraloup může upozornit například delší mezera v životopise. V takových případech budou detailněji prověřovat reference od předchozích zaměstnavatelů. I to by mělo mít ale podle odborníků své meze. „Pokud se jedná o právní nějaké překážky, není možné tyto lidi prověřovat více, než je to důvodné,“ míní advokát Miroslav Krutina. 

„Ovšem jsou zde případy, kdy tato povinnost na základě dalších zákonů vzniká. Typicky jde například o pracovníky ve zdravotnictví, o pedagogické pracovníky, o některé pozice ve státních službách,“ doplňuje analytik společnosti LMC Tomáš Dombrovský. 

Prezidentská amnestie přidělala vrásky personalistům (zdroj: ČT24)

Naopak navzdory nějakému škraloupu mají velké šance najít nové zaměstnání třeba IT specialisté. Nesmí mít ale na svém kontě závažnou ekonomickou trestnou činnost nebo podvody. Trestní bezúhonnost není podmínkou ani u typicky dělnických profesí. 

Celkem už je díky prezidentské amnestii na svobodě skoro 6 300 vězňů. Na úřady práce se z nich zatím přihlásila zhruba desetina.