Řežábek: Nízké úrokové sazby dlouho neudržíme

Praha – Podle člena bankovní řady ČNB Pavla Řežábka jsou současné tuzemské úrokové sazby výrazně nízké. Na současné úrovni prý navíc setrvávají poměrně dlouho a z dlouhodobého pohledu jsou neudržitelné. Česká národní banka by kvůli své důvěryhodnosti měla začít zvažovat, zda je nenastaví na přiměřenější úroveň. Řekl to dnes člen bankovní rady ČNB Pavel Řežábek, zdůraznil ale, že je to jen jeho názor. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, je již od loňského května na historickém minimu 0,75 procenta.

Podle Řežábka hovoří poslední čísla o inflaci o tom, že reakce by mohla být rychlejší, než banka původně avizovala ve svých situačních zprávách. Podle Českého statistického úřadu zrychlil v prosinci meziroční růst cen na 2,3 procenta z listopadových dvou procent. „Já si myslím, že čas na nadechnutí českým podnikům při takto nízkých sazbách byl dán, protože ty sazby na takto nízkých rekordních úrovních jsou již po relativně hodně dlouhou dobu,“ uvedl.

„S ohledem na to, že poslední dvě snížení (sazeb) nebyla mnou preferovaná varianta, tak já se kloním spíš k tomu, že takto historicky nízké sazby by už dlouho být neměly,“ míní Řežábek. Analytici i po datech o prosincové inflaci soudí, že centrální banka začne sazby zvyšovat nejdříve od druhého letošního čtvrtletí.

„Hospodářství jde lépe, než jsme čekali“

Poslední čísla o vývoji ekonomiky podle Řežábka hovoří o tom, že se českému hospodářství vede lépe, než kdokoli očekával. „Jediné, co je zatím velkou nejistotou, tak jsou finanční problémy té stránky státních rozpočtů a veřejných financí v rámci unie a uvidíme, jak rychle se je podaří vyřešit,“ dodal. Například maloobchodní tržby v listopadu vzrostly meziročně o pět procent a průmyslová výroba ve stejném měsíci zrychlila meziroční růst dokonce na 15,9 procenta.