Kellner si prý brousí zuby na českou Telefóniku

Praha – Podle aktuálního vydání týdeníku Euro má společnost PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera zájem o odkup české divize španělského telekomunikačního operátora Telefónica. Kellner by mohl pro tuto transakci využít 110 miliard korun, které získal prodejem akcií České pojišťovny.

„Aktuálním cílem (PPF) je odkup české divize španělské Telefóniky, protože mateřská společnost se snaží snížit svůj horentní dluh,“ řekl týdeníku Euro zdroj údajně obeznámený s plány Kellnerova impéria. PPF ale oficiálně nechce nic komentovat. Podle informací Eura nyní jednání váznou na ceně, kterou Kellner ve Španělsku nabídl.

Jak dále píše server Euro.cz, Telefónice se dlouhodobě nedaří a vykazuje ztrátu více než 50 miliard eur. Španělská centrála se proto snaží finanční trhliny zacelit a zlepšit si hodnocení u ratingových agentur, mimo jiné i prodejem některých částí firmy.

Kellner může zhatit plány ČTÚ na posílení konkurence

Kellner už projevil zájem i o post čtvrtého tuzemského mobilního operátora a v aukci kmitočtů v současné době stojí proti velké trojce operátorů T-Mobile, Vodafone a Telefónica. Zástupci PPF už dříve avizovali, že pokud se jim podaří uspět v aukci kmitočtů řízené Českým telekomunikačním úřadem (ČTÚ), počítají s investicemi v „řádech stamilionů eur“.

Vstup čtvrtého operátora by měl na českém trhu posílit konkurenci, kterou jako nedostatečnou vyhodnotil ČTÚ i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Jak ale upozornil týdeník Euro, pokud Kellnerovi jeho obchod vyjde, pak plány ČTÚ berou za své.

Aukce frekvencí uvolněných po přechodu z analogového na digitální televizní vysílání začala 12. listopadu. T-Mobile, Telefónica, Vodafone a PPF Mobile Services draží celkem 40 bloků kmitočtů. Jejich vyvolávací cena byla dohromady 7,4 miliardy korun. Aukce by měla skončit, až již na žádný blok nebude nikdo přihazovat.

Vydáno pod