Kolem českých hor krouží supi

Praha – Boj o Sazku se pomalu přesouvá na svahy českých hor. Zisky největší české loterijní společnosti totiž léta živily jejího hlavního akcionáře – Český svaz tělesné výchovy. Ten se proto nyní ocitl ve špatné finanční situaci. A toho chtějí využít zájemci o koupi nejlukrativnějších českých lyžařských areálů: Špindlerova Mlýna, Pece pod Sněžkou a Harrachova. Píší o tom dnešní Lidové noviny.

„Jedna konkrétní nabídka už přišla písemně. Navíc je mi vzkazováno po různých poslech, že jsou na cestě i další,“ potvrdil Pavel Kořán, předseda Českého svazu tělesné výchovy, který drží v krkonošských areálech většinové podíly. „Chci ale všechny ujistit, že děláme všechno proto, abychom potřeby sdružení kryli z jiných zdrojů,“ dodal funkcionář.

Otázkou ale je, zda si to vedení svazu nakonec nerozmyslí. Tváří v tvář tíživé situaci Sazky, které hrozí insolvence, jsou stovky milionů, jež by mohl svaz prodejem areálů získat, nesmírně lákavé. Po výpadku příspěvků ze Sazky totiž zasadil další bolestivou ránu spolku ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), který hodlá rozesílat dotace ve výši 270 milionů korun přímo sportovním svazům. Část těchto peněz přitom dosud využíval ČSTV na platy svých funkcionářů.

Areály by mohl koupit Svaz lyžařů

Krkonošské areály by nicméně mohly zůstat v rukou českých sportovců. Mohl by je koupit například Svaz lyžařů ČR. „Informace o nabídkách se k nám také dostaly. Kdyby se ČSTV rozhodl nakonec areály opravdu prodat, máme zájem jeho podíl odkoupit,“ uvedl šéf Svazu lyžařů Lukáš Sobotka. Lyžařský svaz nyní drží zhruba třetinu akcií areálů a disponuje předkupním právem. „Samozřejmě bychom si museli půjčit. Ale udržení areálů je pro budoucnost lyžování nezbytné,“ míní Sobotka, jehož svaz hospodaří s rozpočtem 150 milionů korun.

Špindlerovský lyžařský areál by pak mohl skončit v rukou gumárenského bosse Tomáše Němce. Ten ve středisku drží 10procentní podíl a stejně jako lyžařský svaz i on disponuje předkupním právem. Svůj zájem o koupi už rovněž avizoval.