Stát a restituce: Řešením může být i speciální emise dluhopisů

Praha - Církevní restituce, problematika, o které je za poslední měsíce i roky dost slyšet, má další možné řešení. Církevní společnosti jsou totiž připravené jednat o návrhu vlády, aby finanční náhradu v rámci církevních restitucí úplně nebo částečně přijaly ve formě speciální emise státních dluhopisů. Ministerstvo kultury se nechalo slyšet, že tento způsob navrhoval ministr financí Miroslav Kalousek již v roce 2011. O možné platbě pomocí dluhopisů dnes psal i deník Právo.

Šéf resortu financí připravuje pro církve možnost, aby kompenzace ve výši 59 miliard, které mají obdržet v průběhu následujících 30 let, přijaly v podobě státních dluhopisů. Církve by tak získaly stoprocentně návratná aktiva a stát by nemusel vydávat hotovost. 

Miroslav Kalousek

„Proč by se úroky měly cpát mezinárodním institucím, když můžeme dát oboustranně výhodnou nabídku církvím?“

„Myslím, že se jedná o velmi dobrý návrh, který může být výhodný pro církve, ale i pro stát. Závisí na tom, jaké budou zvoleny parametry… Výhodné to bude, když to bude částečné, a ne úplné. Druhá věc – když to bude rozloženo do několika let,“ prohlásil pro ČT Jiří Schwarz, člen NERVu a děkan Národohospodářské fakulty VŠE.

  • Církevní restituce zdroj: ČT24
  • Církevní restituce zdroj: ČT24

Částečná náhrada v dluhopisech

Druhá strana zatím návrh úplně neodmítá. O splácení pomocí dluhopisů ale slyší poprvé a reagují opatrně. „Je to pro mě naprosto nová informace. Jde o zajímavý námět, který budou muset posoudit naši ekonomové, především investiční. Budou hledat možnosti, za jakých by to bylo pro nás zajímavé,“ říká předseda Ekumenické rady církví Joel Ruml. 

Premiér Petr Nečas tvrdí, že k případnému přijetí dluhopisů nebude stát nikoho nutit a šlo by vždy o výsledek dohody s konkrétní náboženskou společností či církví. „V návrhu vzorové smlouvy o vypořádání je obsažena možnost, že roční splátka finanční náhrady nebo její část může být vypořádána formou státních dluhopisů. Je to možnost, nikoli povinnost,“ uvedl odbor církví ministerstva kultury.

Ruml pak v ČT prohlásil, že pro církve přichází v úvahu především částečné vyrovnání v dluhopisech. „Vyrozuměl jsem, že odmítneme úplné vyrovnání v dluhopisech. Ale částečná je forma, o které můžeme debatovat a přemýšlet,“ dodal.

Podle Kalouska by šlo o neobchodovatelnou emisi, jen mezi státem a církvemi. Není ale zatím jisté, jaké by bylo její úročení a jak dlouhá by byla splatnost. Příprava smluv s církvemi je taky jedním z témat dnešního zasedání vlády. Církve a náboženské společnosti mohou o vydání majetku žádat celý letošní rok. Od státu mohou získat dostat majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Za nemovitosti v držení obcí, krajů nebo soukromníků mají církve získat náhradu 59 miliard korun.