Španělští vědci nechtějí plýtvat jídlem, vymýšlejí důmyslné obaly

Madrid - Až polovina celosvětově vyprodukovaného jídla podle britské studie skončí v koši. Snížit tento poměr by mohli španělští vědci, kteří představili trojici chytrých obalů, díky kterým se zvýší trvanlivost potravin.

Jídlo, které místo žaludků skončilo na skládkách. Často jen z toho důvodu, že než na něj někdo dostal chuť, bylo už zkažené. Část by přitom mohla posloužit svému účelu, kdyby rychlejší než majitel ledničky nebyla plíseň.

„Tradiční obaly fungují s ohledem na prodloužení trvanlivosti jen omezeně - jsou to jen pasivní překážky. Tyto naše aktivní obaly dokážou u potravin prodloužit trvanlivost a udržet jejich kvalitu,“ říká Elena Díaz de Apocada, která provádí výzkum s obaly.

To vše díky látkám potlačujícím výskyt plísní a hub, které jsou mnohdy přímo součástí obalového materiálu - jako vrstva na jeho povrchu nebo přímo na potravině. A to vše ve zcela přírodním duchu. Žádné chemikálie.

Španělští vědci vymýšlejí speciální obaly (zdroj: ČT24)

„Používání chemických konzervantů je velmi diskutabilní, a to například kvůli alergiím. Zákazníci také žádají přírodní konzervanty, společně s šetrnými obalovými materiály,“ doplňuje Elena Díaz.

Projekt je zatím v raném stádiu, jeho autoři ale věří, že se podílí na něčem, co může pomoct celému světu. Na něm podle OSN mohou do konce století přibýt 3 miliardy lidí a vedle půdy, vody nebo energie se radikální posun k šetrnějšímu hospodaření čeká právě i u jídla.