Madrid - Až polovina celosvětově vyprodukovaného jídla podle britské studie skončí v koši. Snížit tento poměr by mohli španělští vědci, kteří představili trojici chytrých obalů, díky kterým se zvýší trvanlivost potravin.
Španělští vědci nechtějí plýtvat jídlem, vymýšlejí důmyslné obaly
Jídlo, které místo žaludků skončilo na skládkách. Často jen z toho důvodu, že než na něj někdo dostal chuť, bylo už zkažené. Část by přitom mohla posloužit svému účelu, kdyby rychlejší než majitel ledničky nebyla plíseň.
„Tradiční obaly fungují s ohledem na prodloužení trvanlivosti jen omezeně - jsou to jen pasivní překážky. Tyto naše aktivní obaly dokážou u potravin prodloužit trvanlivost a udržet jejich kvalitu,“ říká Elena Díaz de Apocada, která provádí výzkum s obaly.
To vše díky látkám potlačujícím výskyt plísní a hub, které jsou mnohdy přímo součástí obalového materiálu - jako vrstva na jeho povrchu nebo přímo na potravině. A to vše ve zcela přírodním duchu. Žádné chemikálie.
„Používání chemických konzervantů je velmi diskutabilní, a to například kvůli alergiím. Zákazníci také žádají přírodní konzervanty, společně s šetrnými obalovými materiály,“ doplňuje Elena Díaz.
Projekt je zatím v raném stádiu, jeho autoři ale věří, že se podílí na něčem, co může pomoct celému světu. Na něm podle OSN mohou do konce století přibýt 3 miliardy lidí a vedle půdy, vody nebo energie se radikální posun k šetrnějšímu hospodaření čeká právě i u jídla.