Do špionáže v Renaultu jsme se nezapletli, tvrdí Číňané

Peking - Čína dnes popřela, že je jakkoliv zapletena do případu průmyslové špionáže ve francouzské automobilce Renault. Spekulace o tom, že automobilka podezřívá čínskou konkurenci z nekalých praktik, se v médiích objevily minulý týden. Tuto možnost měla údajně prošetřovat i francouzská tajná služba.

Žádné tajné informace jsme nesbírali, tvrdí Číňané. „Co se týče historky, že Čína je do toho zapletena, tu považujeme za naprosto neopodstatněnou a nezodpovědnou. Čínská strana je nemůže akceptovat,“ upozornil mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chung Lej. Proti spekulacím se ohradila i francouzská vláda. Francie podle jejího stanoviska zatím žádnou zemi v souvislosti se špionážní aférou v Renaultu oficiálně neobviňuje. Vyšetřování je totiž teprve v běhu.

Francouzský ministr průmyslu Eric Besson minulý týden oznámil, že automobilkou Renault otřásá případ průmyslové špionáže, který je vážný a který je výrazem ekonomické války. Upřesnil, že předmětem špionáže byly nejspíš elektromobily. Renault je totiž v jejich vývoji daleko před konkurenty. Znalosti a technologie automobilek jsou proto žádaným zbožím.

Čína odmítá zapojení do špionáže (zdroj: ČT24)

Podle provozního ředitele Renaultu Patricka Pelaty unikla data týkající se nákladů a ekonomického modelu programu elektromobilu. Hlavní prvky technologie, která zahrnuje kolem 200 patentů, ale zůstaly utajeny. Kvůli špionážní aféře jsou vyšetřováni tři top manažeři francouzské automobilky. Konkrétní obvinění sice ještě nepadla, firma už ale všechny podezřelé stáhla z vedoucích pozic.

Vydáno pod