Titul? Bez praxe často k ničemu

Praha - Bez praxe na pohovor nechoď. Tak by se dala v současné době charakterizovat situace na trhu práce pro absolventy vysokých škol. Lépe nacházejí práci studenti, kteří během studia stihli i pracovat. Do boje vyrazily nyní velké firmy, které si své zaměstnance hledají už mezi studenty a snaží se je připravit na pracovní místo v jejich společnosti.

Vysokoškolský diplom - odměna za několikaletou snahu a píli – dostane každý rok více než 24 tisíc absolventů. Práci najde ale jen každý osmý. Někteří své první zaměstnání hledají více než rok. „Přestože počet absolventů technických oborů roste, tak tento nárůst nestačí pokrývat poptávku firem. Absolventi humanitních oborů mají uplatnění daleko horší,“ poznamenal marketingový manažer Man Power Group Jiří Halbrštát. 

Absolventi často pracují mimo svůj obor

Firmy dávají přednost v současné době především uchazečům s praxí před těmi s vysokoškolským titulem. A tak vysokoškoláci často končí v práci mimo svůj obor nebo s neadekvátním platovým ohodnocením. „Horší situace absolventů je samozřejmě důsledkem dlouhodobé stagnace a zhoršení ekonomiky a důsledkem krize, která přišla v roce 2009,“ řekl Halbrštát. 

Studenti
Zdroj: ČT24

Na pomoc absolventům i studentům tak vyrazily některé české firmy. Založily absolventské kurzy, do kterých si vybírají studenty přímo z lavic vysokých škol a připravují je na praxi ve své firmě.

Jednou z nich je i Nela Ceéová, sedmadvacetiletá absolventka VŠE - dnes manažerka obchodního řetězce. „Absolventský program mi pomohl k tomu, že jsem si našla povolání, které je v mém oboru a které mi určitě poskytuje i větší ohodnocení,“ konstatovala manažerka. „Děláme tříletý program, kdy se snažíme zaujmout studenty již ve třetím ročníku na vysoké škole formou pracovních stáží v zahraničí a praxí u nás,“ řekl Karel Foltýn, personální ředitel regionu střední a východní Evropa. 

Absolventi VŠ bez práce (zdroj: ČT24)

Na investicích do vzdělávání firmy nešetří

Přestože firmy kvůli ekonomické krizi šetří, investice do vzdělávání a do svých nových zaměstnanců naopak navyšují. Nejvíce se o své budoucí zaměstnance starají technické obory - najít totiž například dobrého IT technika, je podle firem velmi složité. „Největším problémem je mobilita. Většina studentů, přestože jsme ve 21. století, se nechce stěhovat, chtěli by kariéru v místě bydliště,“ podotkl Foltýn. 

Firmy v současné době rozšiřují nabídky svých kurzů i řady jejich účastníků. Nově budou moci na manažerských postech pracovat i handicapovaní studenti, a to díky novému absolventskému kurzu ušitému přímo jim na míru. 

Absolventi vysokých škol mají možnost využívat nejen nabídek firem a jejich kurzů, ale také stáží v zahraničí. Dveře vysokoškolákům otevřely například Evropský parlament, Evropský soudní dvůr či OSN.