Polská centrální banka je znepokojena záměrem vlády rychle přijmout euro

Varšava – Polská centrální banka je prý znepokojena plánem vlády rychle zahájit přípravy na vstup do eurozóny. Banka to považuje za riskantní, neboť vláda se podle ní opírá o politické argumenty místo ekonomických. Postoj centrální banky může zkomplikovat snahu kabinetu získat pro svůj záměr širší podporu.

Většina politiků v Polsku až do loňského roku tvrdila, že euro zatím nespěchá a že kvůli potížím eurozóny se dá s jeho zavedení počkat. Později ale začali uvažovat jinak, neboť si uvědomili, že klíčová rozhodnutí o budoucnosti evropské integrace se provádějí právě teď.

Vládní činitelé proto dnes prosazují, aby se Polsko zapojilo do eurozóny pokud možno rychle, protože jinak podle nich hrozí, že Poláci nebudou v úzké skupině zemí, která v EU rozhoduje. A to se polské reprezentaci nehodí do krámu, neboť by se v rámci EU ráda stala důležitým hlasem.

Výměna polského zlotého za euro by byla patrně vítaným krokem i v Bruselu. Polsko má zdaleka největší ekonomiku ze všech nových členských zemí, které do EU vstoupily po roce 2004, takže rychlé přijetí eura by bylo považováno za projev důvěry v jednotnou evropskou měnu.

Guvernér: Může to fungovat, ale co rizika?

Rozhodnutí, kdy se má Polsko stát členem eurozóny, učiní vláda, nikoliv centrální banka. Ovšem pokud centrální banka a zvlášť její vlivný guvernér Marek Belka rozhodnutí kabinetu nepodpoří, bude pro vládu velmi těžké svůj záměr „prodat“ veřejnosti. Guvernér Belka je opatrný a tvrdí, že je dobré počkat, až se stabilizuje dluhová krize a bude jasné, že situace už se dál nezhoršuje.

„Zavést euro hned teď by bylo jako vyslat loď do průplavu, když je velká bouře. Mohlo by to fungovat, ale jaké je s tím spojeno riziko?“ uvedl podle agentury Reuters jeden ze zdrojů v centrální bance.

„Politické faktory jsou zcela zřetelné. Z finančního a ekonomického pohledu ale potřebujeme víc času. Historie vlastně mluví proti politickému přístupu k zavedení eura. Tak se tam dostalo i Řecko, takže my musíme být velmi opatrní. Tady v centrální bance jsme skeptičtí,“ dodal zdroj.

Polská ekonomika by se měla nejdříve přiblížit EU

Guvernér Belka by také se zavedením eura raději počkal na to, až se úroveň polské ekonomiky více přiblíží průměru EU. Velkým tématem jsou například mzdy a produktivita, kde Polsko zaostává za průměrem EU. Centrální banka se domnívá, že by tak v eurozóně vznikla nerovnováha.

„Představte si, že Polák vydělá 1 000 eur a Němec, který bydlí o 20 kilometrů dál, dostává za stejnou práci 3 000 eur. Konkurenceschopnost ekonomiky by tím nesmírně utrpěla. Buď by se tomu Polákovi musel plat zvýšit, anebo by emigroval,“ přiblížil obavy centrální banky další zdroj Reuters. „Je tedy zřejmé, proč si Belka myslí, že to není dobrý nápad. Tedy ne pro tuto chvíli. Měli bychom počkat na větší konvergenci.“