Fed prý podcenil krizi, šéf banky nechtěl vyvolat paniku na trzích

Washington – Americká centrální banka (Fed) možná podcenila hrozící globální finanční krizi v roce 2007. Ukázaly to podle serveru BBC News přepisy ze zasedání jejích členů. Guvernér banky Ben Bernanke nechtěl šířit paniku na trzích. V prosinci 2007 prohlásil, že „neočekává mezi hlavními finančními institucemi hrozbu platební neschopnosti“. Řada amerických bank a jiných finančních podniků přitom musela v následujícím roce požádat o pomoc.

Finanční krize začala v USA v důsledku prudkého poklesu na trhu s hypotékami, rychle se ale rozšířila po celém světě. „První problémy hlásily investiční fondy již v roce 2007, v roce 2006 došlo k obratu v cenách nemovitostí v USA. Tomu předcházely od roku 2000 do roku 2007 nepřiměřeně nízké úrokové sazby. První kořeny krize tedy byly zapuštěny hluboko v minulosti,“ řekl David Marek, hlavní ekonom Patria Finance.

V září 2008 poté americká vláda převzala kontrolu nad polostátními hypotečními agenturami Fennie Mae a Freddie Mac a americký gigant Lehman Brothers zbankrotoval. Akciové trhy ve světě zažily šok. Investoři v té chvíli přišli o víc než 300 miliard dolarů a finanční krize, která po pádu Lehman Brothers následovala, otřásla celou světovou ekonomikou.

Nejhlubší fáze pak donutila americkou vládu a centrální banku přijmout řadu razantních protiopatření, přičemž vláda podpořila domácí ekonomiku souborem stimulačních opatření v hodnotě mnoha set miliard dolarů.

Fed v současné době pokračuje ve stimulačních nákupech dluhopisů

Před globální finanční krizí byla účetní bilance Fedu méně než 900 miliard dolarů. Pokud se naplní scénář, který předpovídají analytici Bank of America/Merrill Lynch, může být účetní bilance Fedu do dvou let nad pěti biliony dolarů. Tedy asi šestkrát vyšší, než byla na začátku. Někteří ekonomové už delší dobu upozorňují, že Fed tím může zažehnout inflaci, kterou se mu bude jen těžko hasit.

Názory členů se v tomto bodě rozcházejí. „Několik (členů) uvedlo, že by zřejmě bylo vhodné zpomalit nebo zastavit tyto nákupy dostatečně dlouho před koncem roku 2013, a odkazovali na obavy o finanční stabilitu nebo na velikost bilanční rozvahy,“ uvádí zápis.