Kubova obchodní mise ve Vietnamu sází na češtinu

Hanoj/Praha – Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) vyrazil spolu se zástupci tuzemských podnikatelů na obchodní misi do jihovýchodní Asie – konkrétně do Vietnamu, Thajska a Barmy neboli Myanmaru. Ministr Kuba i prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák se v rozhovoru pro ČT24 shodli, že Česko má při vstupu na vietnamský trh zásadní výhodu – jsou jí historické vazby a fakt, že mnozí vietnamští státní představitelé ovládají český jazyk.

Vietnam má podle Kuby pro český export ohromný význam, neboť v poslední době významně rozvíjí svou energetickou a dopravní infrastrukturu a průmyslový potenciál. V tom vidí ministr příležitost zejména pro české strojírenské, těžařské a stavební firmy. Hanák v této souvislosti připomněl, že Vietnam byl také zařazen do dvanáctky zemí, které jsou pro český export prioritní.

Svou roli může při vstupu na tamní trh sehrát i fakt, že v Česku žije velmi početná vietnamská komunita. Mnoho Vietnamců navíc díky minulým historickým vazbám v tuzemsku studovalo nebo pracovalo. „Myslím, že tato historická skutečnost oba národy přibližuje. Je tu na ministerstvech řada lidí, kteří ještě umí česky, a to vždy českým firmám usnadňuje jednání,“ vysvětlil Kuba.

O spolupráci s Českou republikou má prý Vietnam velký zájem. I proto měl Kuba příležitost se osobně setkat se třemi klíčovými ekonomickými ministry. Pokud se všechny plánované projekty, o kterých obchodní mise jednala, podaří realizovat, jednalo by se podle ministra Kuby o zakázky v objemu 15 až 20 miliard korun.

Do Myanmaru jedeme poprvé

Z toho, že by české firmy neobstály ve Vietnamu v konkurenci velkých světových ekonomik, Jaroslav Hanák obavu nemá. „České výrobky a česká kvalita zde mají mimořádnou hodnotu,“ pochvaloval si. Zároveň ale přiznal, že náročnější konkurence čeká české podnikatele v Thajsku – jednak je vyspělejší zemí, jednak má tradičně silné vazby na Čínu, Japonsko nebo Jižní Koreu.

Nejtěžší jednání prý čekají českou obchodní misi v Myanmaru, kam míří vůbec poprvé. „Neznáme to tam. Jsem na to hrozně zvědavý. Budeme tam jedni z prvních z Evropské unie a o to větší šance můžeme mít,“ doufá Hanák, podle kterého mohou určitou roli sehrát i dobrá doporučení z vietnamské strany.