Japonsko podává eurozóně pomocnou ruku, nakoupí dluhopisy

Tokio – Ještě tento měsíc chce Japonsko podpořit evropský záchranný fond EFSF. Podle ministra financí Jošihiko Noda se totiž země chystá nakoupit dluhopisy zemí eurozóny. Euro po jeho zprávě sice zpevnilo, zisky ale nebyly vysoké a většina analytiků si myslí, že příslib Japonska problémy eura nevyřeší. Japonci chtějí k nákupům využít devizových rezerv, které mají v eurech.

Podle japonského ministra země uvažuje o nákupu 20 procent dluhopisů eurozóny, které budou společně vydány ještě během ledna. Účelem vydávání těchto dluhopisů je získat finanční prostředky pro Irsko, které loni v listopadu požádalo o zahraniční pomoc. Tu Dublinu zajistí Evropská unie a Mezinárodní měnový fond.  

Japnci chtějí zvýšit důvěru v země eurozóny

Japonský ministr financí Jošihiko Noda:

„Myslím, že je vhodné, aby Japonsko nakoupilo určitý objem dluhopisů. Zvýší tak důvěru v EFSF a jako významná země učiní svůj příspěvek.“

Japonci podávají eurozóně pomocnou ruku jen pár dní poté, co pomoc přislíbila i Čína. Její vicepremiér Li Kche-čchiang na návštěvě několika evropských zemí slíbil, že Peking bude nakupovat dluhopisy Španělska a dalších zemí, včetně například Portugalska a Řecka. Japonsko chce podle analytiků jednak chránit své zájmy a zabránit dalšímu šíření krize, jednak má snahu ukázat, že je důležitým hráčem na globální scéně.

EFSF, plným názvem European Financial Stability Facility, vznikl loni jako pomoc zemím eurozóny, které si nejsou schopny zajistit finance na trhu samy. Nyní má fond k dispozici 440 miliard eur a je součástí širší záchranné sítě v objemu 750 miliard eur (asi 18,5 bilionu korun). Existence takové sítě ale na trh příliš nezapůsobila. Analytiky naopak zajímá, jak budou v příštích dnech vypadat výsledky aukce státních dluhopisů a pokladničních poukázek v nejslabších zemích eurozóny.