70 procent českých autobazarů neprojde evropskou certifikací

Praha - Zhruba 70 procent tuzemských obchodníků s ojetinami podle společnosti TÜV Nord neprojde evropskou certifikací autobazarů. Stav autobazarů je údajně velmi špatný. Prodej aut s nejasným původem, přetáčení počítadla kilometrů či nedostatečné záruky jsou u nás na denním pořádku.

Společnost TÜV Nord u nás zavádí evropskou certifikaci autobazarů, kterou podle firmy neprojde zhruba 70 procent tuzemských obchodníků s ojetinami. Její produkt prověřující formou auditu kvalitu obchodních a technických procesů autobazarů začal fungovat od letošního ledna. 

V Česku je podle TÜV Nord stav obchodníků s ojetinami velmi špatný. „Je tomu tak i přes skutečnost, že zde existují společnosti, které nabízejí vysoký standard nejen v oblasti vlastního prodeje ojetých automobilů, ale i v oblasti poskytovaných záruk, garancí a následného poprodejního servisu,“ uvedl jednatel TÜV Nord Czech Jan Weinfurt. 

Za špatný stav mohou podle Weinfurta především prodejci, kteří využívají legislativní nedostatečnosti a prodávají například vozidla s nejasným původem, vozidla s upraveným počítadlem stavu ujetých kilometrů, či neposkytují dostatečné záruky. 

AAA Auto certifikaci vítá. Bojuje proti nekalé soutěži

Největší tuzemský autobazar AAA Auto zavedení TÜV certifikace podporuje. „Iniciativa je nám sympatická, protože se chce vypořádat s nešvary, které naše společnost dlouhodobě kritizuje a považuje je za prostředky nekalé soutěže na trhu ojetých vozů. Z případné certifikace nemáme obavy,“ uvedla generální ředitelka Karolína Topolová. 

Certifikace TÜV NORD spočívá především v kontrole plnění legislativních požadavků, dodržování nastavených postupů a kvality poskytovaných služeb. Firma mimo jiné kontroluje nákup vozidel a jejich dokumentaci, servis vozů, řízení měřidel, prodej aut a péči o vozidla během skladování. 

Pokud se objeví stížnosti od zákazníků, může TÜV certifikát odebrat

Audit se u obchodníka s ojetými vozy provádí jednou ročně. V případě, že by se objevily relevantní stížnosti od zákazníků, je TÜV Nord oprávněna provést šetření na místě a v případě zjištění neshod certifikát odebrat. Kvalitu autobazarů v Česku již hodnotí například web společnosti Cebia na www.Zkontrolujsiauto.cz nebo stránky www.Veciautomobilove.cz. 

TÜV Nord Czech působí v Česku od roku 1990. Provozuje stanice technické kontroly v Praze a Karlových Varech a laboratoře a zkušebny v Brně. Jako člen skupiny TÜV Nord Group v Německu patří k nejvýznamnějším certifikačním autoritám nejen v Evropě, ale i v celosvětovém měřítku. Skupina působí v 70 zemích na všech kontinentech a má přes 2 500 zaměstnanců. 

Zkratka TÜV znamená Technischer Überwachsungs-Verein, česky Technické kontrolní sdružení. Toto německé sdružení organizací se zabývá testováním výrobků všeho druhu, za účelem ochrany lidí a životního prostředí proti různým nebezpečím. Jako nezávislý konzultant kontroluje provozy, energetická zařízení, motorová vozidla, zařízení a výrobky.