Latinské Americe hrozí hlad

La Paz / Mexico City - Obyvatelům Latinské Ameriky rapidně zdražily základní potraviny - třeba v Bolívii a v Mexiku hned o několik procent. Lidé proto i přes noc stojí fronty na státem dotované zásoby. Proti vysokým cenám dokonce už vyšli do ulic a žádali rezignaci bolivijského prezidenta Eva Moralese. Ten podle nich za skokové zdražení potravin může, jeho vláda totiž přestala dotovat pohonné hmoty, jejichž cena se podílí na nákladech na veškeré zboží.

Vlády jednotlivých zemí Latinské Ameriky přestávají potraviny vyvážet a chrání si vlastní produkci. Lidé se přesto bojí, že budou hladovět. Jen v Bolívii už před zdražením žily dvě třetiny obyvatel pod hranicí chudoby a podobné je to i v Mexiku. „Nejvíc to cítím u kukuřice, to je naše základní surovina, ta dokáže zabezpečit lidské potřeby,“ stěžuje si obyvatelka Mexico City Angela Zepedaová.

Drahá kukuřice zvýšila ceny klasických mexických potravin - kukuřičné mouky a tortil. Obchodníci je prodávají i o 6 procent dráž než v prosinci, i když základní surovina stojí jen o procento víc. Na vině je dražší doprava. Bolívie totiž v prosinci ukončila štědré dotace pohonných hmot. Ze dne na den kvůli tomu ceny benzinu vzrostly o 73 procent a nafty dokonce o 83 procent. To se samozřejmě odrazilo na cenách dopravy, a tedy i potravin.

Potraviny v Latinské Americe prudce zdražují (zdroj: ČT24)

Skokové zdražení potravin potvrzuje i Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Její index, který měří měsíční změny ceny koše potravin zahrnujícího obiloviny, olejniny, mléčné produkty, maso a cukr, v prosinci vystoupal na 215 bodů, tedy nejvýše od roku 1990. Je tak dokonce vyšší než během potravinové krize z roku 2008, kdy vystoupal na 213,5 bodu.

Rostoucí ceny potravin hlásí ale i země z opačné strany světa. V Číně potraviny za loňský rok zdražily o 12 procent. I tady stojí za růstem cen vládní politika. Přispělo ale i špatné počasí a růst cen komodit.