I sotva narozené dítě dluží 128 tisíc

Praha – Český stát se víc a víc zadlužuje. Loni jeho dluh vzrostl o téměř 166 miliard korun na 1,344 bilionu korun. Ke svým dluhům si tak každý Čech musí přičíst ještě 128 tisíc korun, právě tolik totiž činí podíl každého občana na státním dluhu. Zlepšení se v nejbližších letech nedá očekávat. Stát se bude dál do červených čísel propadat o stovky miliard.

Důvodem růstu dluhu jsou mimo jiné emise státních dluhopisů. Na domácím trhu loni ministerstvo financí vydalo státní dluhopisy za 167,4 miliardy korun a na zahraničních trzích si stát půjčil 49,7 miliardy korun. Ministerstvo přitom dodrželo své plány pro rok 2010. Vláda rovněž během roku 2010 čerpala půjčky od Evropské investiční banky ve výši 10,4 miliardy korun. Nárůst objemu peněžních instrumentů v oběhu loni činil 25,1 miliardy korun.

Většina půjčených peněz stát použil na krytí rozpočtového deficitu, který loni vystoupal po zpřesnění na 156,42 miliardy korun. To bylo méně, než se čekalo. Po úpravách provedených v průběhu roku se počítalo s deficitem ve výši 162,9 miliardy korun. Loňský schodek znamenal výrazné zlepšení oproti roku 2009, kdy stát skončil v minusu o více než 192 miliard.

Stát ušetřil na úrocích

„Tato úspora zhruba 20 miliard korun byla dána především tím, že po vzniku nové vlády a jejím závazku snižovat deficity veřejných rozpočtů si investoři účtovali nižší rizikové prémie, Česká republika se stala důvěryhodnější,“ uvedl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Průměrná splatnost státního dluhu klesla ke konci roku na 6,3 roku, a pohybovala se tak v plánovaném intervalu mezi 5,5 až sedmi roky. Příjemné překvapení přinesly ke konci roku úroky. Stát na nich loni zaplatil 35,6 miliardy korun, počítal přínos s částkou přesahující 56 miliard korun. Náklady státu na úroky přesto vytrvale celý rok rostly.

V letošním roce si chce ministerstvo financí půjčit 220 miliard korun, v roce 2012 téměř 219 miliard a v roce 2013 si hodlá půjčit 207 miliard korun. Na zahraničních trzích si chce letos ministerstvo financí půjčit maximálně 40 procent z hrubé výpůjční potřeby vlády, tedy zhruba 88 miliard korun. Vyplývá to ze strategie financování a řízení státního dluhu na rok 2011. Ministerstvo rovněž plánuje letos vydat pilotní emisi státních dluhopisů pro občany o objemu maximálně deset miliard korun.