Polská stávka železničárů narušila provoz v Česku

Varšava - Ranní stávka polských železničářů zpozdila i některé spoje mířící do Česka. Potvrdil to mluvčí českých drah Petr Šťáhlavský. Podle něj protest zdržel hlavně rychlík z Varšavy do Prahy a mezinárodní linku z Varšavy do rakouského Villachu. Zpoždění některých vlaků se ale může projevit i odpoledne. Železničáři tímto krokem protestovali proti plánům na omezení slev jízdného pro železniční zaměstnance a důchodce.

Mezi sedmou a devátou hodinou zůstaly stát stovky železničních souprav ve stanicích, zastavení dopravy postihlo i nákladní dopravu. Stávka podle polských médií ochromila provoz na většině území Polska s výjimkou některých regionálních tratí. Přestože železniční odbory akci oznámily předem, mnozí cestující byli zastavením provozu zaskočeni. Dopravní společnosti se snažily zajistit náhradní dopravu, na některých stanicích rozdávali zřízenci pasažérům teplé nápoje. 

Podle čtvrtečního vyjádření Českých drah mělo přerušení provozu postihnout i vlaky směřující do České republiky. Zpoždění některých vlaků, které tyto spoje naberou, se může projevit i v odpoledních hodinách, uvedl mluvčí Petr Šťáhlavský. Podle polských médií stávka železniční provoz na jihu země skutečně postihla, například v okolí Vratislavi či Opole. 

Polským odborářům se nelíbí záměr vedení polských železnic zrušit slevy jízdného, kterých využívali zaměstnanci státních drah a důchodci. V polovině ledna zorganizovaly železniční odbory hlasování, v němž se 95 procent odborářů vyslovilo pro generální stávku, pokud slevy budou bez jakékoli finanční kompenzace zrušeny.