Češi se mají podílet na obří zakázce v Thajsku

Bangkok - Nejistá budoucnost evropských ekonomik nutí české firmy hledat příležitosti i v netradičních koutech světa. V jejich hledáčku se tak ocitlo i dosud zanedbávané Thajsko. Češi nyní dostali neformální pozvání do tendru na stavbu rychlovlakové trati. Jde o klíčovou zakázku za miliardy korun.

Bangkok je město, kde se na ulici potkává mnohdy nízká životní úroveň s miliardovým byznysem. Thajsko, podobně jako rychle rostoucí trhy jihovýchodní Asie, chrání domácí výrobce před konkurencí. Teď ale i českým firmám dalo nabídku, a hned za miliardy korun. „Myslím, že takové veřejné výběrové řízení bude obsahovat dodávku v hodnotě několika set milionů amerických dolarů. Je to skutečně výjimečná příležitost,“ řekl manažer České exportní banky Pavel Mráz. 

Prosadit se v zemi někdejšího asijského tygra ale není jednoduché, a to ani v dopravě. Taxikáři dostávají od úřadů peníze za to, aby místo po památkách vozili turisty po místních obchodech. „Určitě je těžké se tady prosadit. Ta konkurence je zdrcující,“ konstatoval Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy. „Hovoří o nás, že jsme vstupní branou do střední Evropy, ale i zemí EU,“ dodal.

Výprava českých podnikatelů do Asie byla úspěšná (zdroj: ČT24)

Z thajského menu obchodních příležitostí dosud vybíraly hlavně asijské automobilky nebo výrobci počítačových hard disků. Nabídka je pestrá ale i pro české exportéry. „Chceme tu postavit radar. Věříme, že o naše radary, které vyrábíme v Pardubicích, tu bude zájem,“ řekl Jan Köhler, ředitel exportu T-CZ.

Asijští byznysmeni vyžadují od svých obchodních partnerů perfektní image a dodržování místních zvykostí. Velké zakázky sem jezdí domlouvat vrcholní vládní představitelé. I díky nim dovezli exportéři do Thajska v roce 2010 zboží za rekordních 182 miliard dolarů.

Na obchodní misi do jihovýchodní Asie – konkrétně do Vietnamu, Thajska a Barmy neboli Myanmaru – vyrazil ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) spolu se zástupci tuzemských podnikatelů.