Další rána pro Sazku – kvůli DPH možná přijde o stamiliony

Praha – Stávající problémy Sazky s placením dluhů za stavbu vysočanské O2 areny můžou ještě dále zkomplikovat nové pohledávky vůči státu. Těsně před Vánocemi totiž Nejvyšší správní soud potvrdil, že loterijní společnost nemá nárok na odpočet DPH ve výši 23,1 milionu, který nárokovala za červen 2007. V celém sporu Sazky s finančním úřadem jde přitom o mnohem víc – dohromady o víc než 200 milionů ročně od roku 2006, kdy parlament zrušil daňové osvobození Sazky. Píší o tom dnešní Hospodářské noviny.

„Sazka bude podávat nové kasační stížnosti, neboť je přesvědčena, že povinnost zaplatit DPH jí byla uložena neoprávněně,“ řekl deníku mluvčí Sazky Zdeněk Zikmund. Sazka byla původně od placení DPH zcela osvobozena na základě výjimky uvedené v zákoně o DPH. To ale padlo vstupem Česka do Evropské unie, protože to unijní legislativa neumožňuje – a ministerstvo výjimku novým paragrafem zrušilo.

Tehdejší poslankyně KDU-ČSL a členka Orla, který patří mezi akcionáře Sazky, Michaela Šojdrová vzápětí prosadila přílepek do zákona o sociálních službách, který stanovil, že příjmy z loterijní činnosti jsou od DPH opět osvobozeny.

Sazka poslala sedm stížností, teď nad nimi visí otazník

Ministerstvo financí ale obnovení výjimky pro loterie odmítlo uznat. S tím se Sazka odmítla smířit a poté, co jí finanční úřad začal odvody DPH postupně vyměřovat, podala nejdříve proti jednotlivým platebním rozkazům odvolání, a když neuspěla, obrátila se na soudy. Městský soud v Praze všechny její žaloby zamítl, a tak začala podávat k NSS kasační stížnosti. Těch k soudu zatím doputovalo sedm.

V pěti případech Nejvyšší správní soud verdikt městského soudu zrušil a přikázal rozhodnout znovu. Důvodem byla „nepřezkoumatelnost“ - soud totiž verdikty odůvodnil nedostatečně. V dalších dvou případech naopak kasační stížnosti zamítl a vyměření DPH tak platí. Podle HN lze proto očekávat, že po důkladnějším odůvodnění soud potvrdí i výše uvedených pět verdiktů.

Nutnost platit DPH je podle Sazky jedním z důvodů, proč téměř neodvádí peníze sportovním svazům. Jenže sportovci kvůli DPH o peníze nepřicházejí. Stát sice Sazku zdanil, ale současně tuto sumu začal posílat sportovcům sám. Původně takto MF sportovním svazům ročně posílalo zhruba 300 milionů korun. Loni to již kvůli škrtům bylo o deset procent méně - tedy 270 milionů. „Na této úrovni zůstane podpora i v roce 2011,“ řekl mluvčí ministerstva financí Jakub Haas.

Vydáno pod