Daň z převodu nemovitosti by měl platit kupující. ODS protestuje

Praha - ODS se postavila proti návrhu ministerstva financí, aby daň z převodu nemovitosti platil v budoucnu kupující, nikoliv prodávající jako dosud. Podle ODS by to zhoršilo přístup k novému bydlení a nutilo občany vyvádět úspory do zahraničí. Shodla se na tom výkonná rada ODS.

„Převod daně znamená, že každý, kdo si šetří své peníze, zaplatí z nich všechny daně a pak si kupuje nemovitost, musí z těchto peněz navíc zaplatit 4procentní daň z převodu nemovitosti. Je to další zdanění jeho prostředků. Kdyby tyto peníze investoval do zlata, fondů, nebo nemovitosti v zahraničí, tak by takovou daň neplatil. To neodpovídá pravicové politice. Nejsme pro to, aby byli aktivní lidé, kteří šetří a investují, zatíženi další daní,“ vysvětlil postoj ODS ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba.

„Jestli má ministerstvo financí problémy s efektivitou výběru daní, tak to nelze řešit tím, že to bude neustále přenášet na ty zodpovědné, poctivé a aktivní. Pak v podstatě žádné ministerstvo financí a finanční úřady lidé nepotřebují,“ řekl Kuba, podle kterého stát nemůže trestat aktivní lidi za to, že si šetřili a automaticky je zatížit daní, protože je to jednodušší.

Rozhovor s Martinem Kubou (zdroj: ČT24)

Ministr financí Miroslav Kalousek si od změny slibuje efektivnější výběr daně a snadnější vybírání daňových nedoplatků. „Dochází ke změně osoby poplatníka, jímž má být napříště ve všech případech nabyvatel,“ stojí v předkládací zprávě návrhu. Při koupi novostaveb se pak má dosavadní osvobození od daně z převodu týkat jen těch bytů a domů, které budou skutečně sloužit bydlení. Stát chce začít také vybírat daň od firem, které změní majitele a přitom vlastní nemovitosti.

ODS: Za nás už žádné zvyšování daní

Širší vedení ODS chce do revize koaliční smlouvy prosadit kroky na podporu růstu ekonomiky a českého exportu. Do konce volebního období si občanští demokraté nepřejí další zvyšování daní. 

Petr Nečas, Karolína Peake a Karel Schwarzenberg
Zdroj: ČT24/ISIFA/LN/ČT24

Právě zvyšování daní na podzim loňského roku vedlo k rozporům v ODS poté, co se proti takzvanému vládnímu stabilizačnímu balíčku stavělo několik poslanců ODS v čele s Petrem Tluchořem. Vláda nicméně nakonec svůj daňový balíček prosadila a od ledna platí. 

Balíček zvýšil sazby DPH o jeden procentní bod na 15 a 21 procent. Zavedl také sedmiprocentní zdanění lidí s vyššími příjmy, omezil výdajové paušály u živnostníků a zrušil daňové slevy pro pracující důchodce.

Vydáno pod