Čeští potravináři volají po zákazu dovozu z Polska

Praha - Prezident Potravinářské komory Miroslav Toman žádá dočasný zákaz dovozu polských potravin. Uvedl to v rozhovoru pro Radiožurnál. Jed na potkany objevený nedávno v tamních sušenkách i další aféry podle něj dokazují, že stát neumí zabránit importu závadného jídla. Podle ministra zemědělství Petra Bendla ale k řešení problému postačí zvýšené kontroly a sankce.

Polské cukrovinky, které se před nedávnem dostaly i do Česka, obsahovaly bromadiolon, jenž se používá k hubení hlodavců. Zjistila to polská prokuratura. Výrobky firmy Magnolia v Česku stáhl z prodeje Kaufland i Tesco. Přestože jed není v malé dávce smrtelně nebezpečný, Potravinářská inspekce zákazníky varuje před konzumací. 

Aféry s technickou solí v jídle, kyselina mravenčí v zelí nebo nejnověji jed na potkany, který se dostal do oplatek, podle Tomana dokazuje, že se jedná o systémové pochybení v Polsku. „Kdyby to byl první případ, můžeme si povídat o tom, že je to náhoda. Ale toto je už asi třetí, čtvrtý případ, od soli až po jed na krysy. A zdůvodnění, že posypová sůl není škodlivá, že jed na krysy nebyl v koncentraci, která uškodí spotřebiteli, mi připadá děsivé a myslím si, že by české orgány s tím měly něco dělat,“ prohlásil Toman, jenž byl hostem Ranního interview na Radiožurnálu. 

V Polsku podle něj selhává systém dozorových orgánů, kontroly i systém dozoru kvality a bezpečnosti potravin. Česká strana by proto měla zakázat dovoz polských potravin do doby, než se vše vyjasní a dokud polská strana nedoloží, že dozorové orgány fungují tak, jak by měly. „Proč se tak zatím nestalo, to je otázka osobní statečnosti našich představitelů, třeba ministerstva zemědělství. Měli bychom se chovat úplně stejně jako Polsko a Slovensko v případě metanolové aféry, kdy do odstranění nedostatků a přijetí nápravných opatření zakázaly dovoz,“ tvrdí Toman.  

Bendl se ohání nutností legislativní opory

Ministr zemědělství ale nyní o zákazu dovozu polských potravin neuvažuje. Zákazem přitom hrozil už loni v dubnu, kdy vypukla aféra s posypovou solí. Teď Českému rozhlasu řekl, že k řešení problému postačí zvýšené kontroly a sankce. „Český, německý ani rakouský ministr nemůže nařídit bez toho, aniž by k tomu měl legislativní oporu, zákaz dovozu jakýchkoli výrobků,“ míní Bendl. 

Ministr zemědělství Petr Bendl:

„Český potravinářský průmysl má ten handicap, že potravinářské společnosti na západ od nás jsou zpravidla vlastníky řetězců, mají svoje takzvané odbytové organizace. U nás takovéto organizace nejsou. Český řetězec je v podstatě jen jeden. Jinak jsou všechny zahraniční a my neumíme ovlivnit, co prodávají. Ten tlak se snažíme zvedat.“

Maciej Ruczaj z Polského institutu v Praze pověst polských potravin v Česku hájí. „Polsko je potravinářská velmoc, naprosto potravinově samostatná. Navíc po vstupu do Evropské unie dokázalo ovládnout celou řadu okolních trhů,“ konstatoval Ruczaj. 

Dovoz polských potravin vzrostl od roku 2000 více než čtyřikrát 

Polsko je druhým největším dovozcem potravin do Česka. Ještě v roce 2000 k nám dovezlo potraviny za míň než 5 miliard, v roce 2011 už to bylo téměř dvacet miliard. Obliba polských výrobků u českých zákazníků stoupá hlavně kvůli jejich nízké ceně. 

I když pověst polských potravin utrpěla, třeba na webu Potraviny na pranýři je polských prohřešků proti těm českým jen zhruba desetina. 

Svaz obchodu a cestovního ruchu:

„Bohužel pochybení u zahraničních výrobků bývají médii zviditelňována mnohem více a spotřebitel tak nabývá zkreslený pohled na jejich kvalitu.“

image_433677
Zdroj: ČT24
Vydáno pod