Povolení dostavby Temelína se ČEZu vzdaluje

Praha - Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) přeruší správní řízení o povolení stavby dvou nových bloků Jaderné elektrárny Temelín kvůli doplnění licenční dokumentace. Úřad tak nerozhodne v zákonem stanovených čtyřech měsících. Informovala o tom předsedkyně úřadu Dana Drábová, která očekává, že SÚJB vydá verdikt do konce letošního roku. Žádost ČEZu byla úřadu doručena loni 30. listopadu. Úřad v tiskové zprávě uvedl, že vícenásobné přerušení řízení očekává. ČEZ již uvedl, že dokumentaci doplní, termín dostavby Temelína to prý neohrožuje.

„Máme na rozhodnutí správní lhůtu, a to čtyři měsíce. Ale do čtyř měsíců to nebude. Už teď víme, že ta licenční dokumentace bude vyžadovat doplnění. Takže řízení bude přerušeno,“ uvedla Drábová. Dodala, že takové licenční posuzování trvá ve světě většinou tři čtvrtě roku až rok.

Dana Drábová, Státní úřad pro jadernou bezpečnost:

„Je zcela v rukou ČEZu, jak kvalitní doplnění dokumentace bude. Chybí toho v dokumentaci celá řada. Na druhou stranu ČEZ má velkou rezervu, co se týká celkového harmonogramu, to naše povolení rozhodně není na kritické cestě z hlediska právě jejich harmonogramu.“

Bude potřeba víc odborníků

Úřad podle Drábové zatím nenalezl devět nových pracovníků, kteří by se měli zúčastnit licencování dostavby Temelína. Úřad kvůli tomu získal do letošního rozpočtu několik milionů na platy. „Zatím to je ve stádiu, že hledáme, protože pracovní trh není nijak zvlášť příznivý pro pracovníky, kteří by splňovali naše požadavky. Máme v rozpočtu peníze na devět pracovních míst, ale jestli se nám je podaří obsadit, je velká otázka,“ uvedla.

Dana Drábová
Zdroj: LN/ISIFA

Posouzení umístění nových bloků dokáže úřad podle Drábové udělat s podporou externích spolupracovníků. „Ale až přijde na posuzování vybraného projektu, tak to už bude věc, kdy budeme muset mít některé znalosti v domě,“ uvedla. Situace prý začíná být naléhává, i když ne zatím kritická.

O stavbu třetího a čtvrtého bloku Temelína za odhadovaných 200 až 300 miliard korun se uchází americko-japonská firma Westinghouse a česko-ruské konsorcium Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress.

O zakázky pro české firmy by neměla být nouze

Představitelé českých ocelářských a strojírenských firem soudí, že významné zakázky při dostavbě Jaderné elektrárny Temelín získají, ať v tendru uspěje kterýkoliv ze dvou kandidátů. Oba zájemci, česko-ruské konsorcium Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress i americko-japonský Westinghouse, už s českými partnery uzavírají dohody o porozumění a slibují jim další zakázky. Westinghouse už podepsal dohodu s firmami ze skupiny Vítkovice Machinery Group. Dodávaly by hlavní moduly do elektrárny.

Areva
Zdroj: ISIFA/Sipa Press/Fourmy Mario

Vyřazená Areva se brání zatím neúspěšně, sporem se zabývá i Brusel

Dalšího zájemce, francouzskou Arevu, ČEZ v říjnu z výběrového řízení vyřadil. Areva se odvolala k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Úřad firmě nicméně nevyhověl a její návrh zamítl. Podle serveru Česká pozice se sporem Arevy s ČR zabývá i Evropská komise a Brusel nyní čeká na vyjádření Prahy ohledně vyřazení Francouzů z tendru.

Serveru to potvrdily dobře informované zdroje s tím, že české stanovisko by mělo být hotové do konce února. To potvrdil bez dalšího komentáře vládní zmocněnec pro dostavbu Temelína Václav Bartuška. Českou reakci by měl Bruselu zaslat vládní zmocněnec pro zastupování České republiky před Soudním dvorem Evropské unie Martin Smolek, dodal server.
   
Pokud by se Česku nepodařilo obhájit svoji pozici v rámci tohoto předběžného řízení, EK by s největší pravděpodobností zahájila klasické šetření. A kdyby se ukázalo, že je Areva ve své argumentaci dostatečně silná, mohla by nakonec kvůli vyřazení z temelínského tendru získat od Česka nárok na odškodnění. To by se ale zřejmě stalo až po několika letech soudních sporů, dodal server.

Telefonát Dany Drábové (zdroj: ČT24)

Předběžné hodnocení nabídek by mělo být dokončeno koncem února. Původně to energetická firma chtěla stihnout ještě na přelomu roku. Poté by měla firma zveřejnit pořadí uchazečů o dostavbu Temelína. Definitivní vítěz tendru by měl být znám do září. Do konce roku se pak uzavře smlouva.

Stavba třetího a čtvrtého bloku má být podle plánů hotova nejpozději v roce 2025, elektrárna by měla být v provozu 60 let. Ministerstvo životního prostředí (MŽP) vydalo souhlas s dostavbou jaderné elektrárny v půlce ledna. Stavba třetího a čtvrtého bloku elektrárny podle úřadu neohrozí životní prostředí. MŽP zároveň stanovilo 90 podmínek, které musí energetická společnost ČEZ při realizaci projektu respektovat.

Horní Rakousy se proti dostavbě Temelína bouří

Hornorakouský hejtman Josef Pühringer ale české ministerstvo životního prostředí zkritizoval. „Využijeme všechny prostředky k tomu, abychom ukončili nebezpečný energetický středověk u našich hranic,“ prohlásil Pühringer, jehož spolková země sousedí s Jihočeským krajem. Hornorakouský hejtman také prohlásil, že je v kontaktu se spolkovým ministrem životního prostředí Nikolausem Berlakovichem a snaží se zjistit, jaké možnosti Horní Rakousy ve sporu o Temelín mají.

Právními kroky pohrozil Česku také hornorakouský radní pro životní prostředí Rudi Anschober. „Povolení (vydané ministerstvem životního prostředí) je zcela absurdní, protože ani není jasné, jaký typ reaktoru bude použit, a řízení (o Temelínu) je v rozporu s evropským právem,“ prohlásil.