Strach z polských potravin už i na Slovensku

Bratislava - Vůči polským potravinám nejsou obezřetnější jen Češi, nýbrž i Slováci, kteří je úplně přestávají kupovat. Jen loni kontroloři našli 44 závadných dodávek. Po sérii skandálů, kdy se do jídla dostaly životu nebezpečné příměsi, žádá čím dál víc lidí, aby Bratislava dovoz potravin od severního souseda úplně zakázala. Hygienici se teď na polské zboží speciálně zaměřují. Varšava v tom ale vidí nekalý boj o důležitý trh.

Přestože je slovenské vejce dražší, zákazníci mu dávají přednost. To, co je z Polska, vnímají dnes jako nekvalitní. „Jed na potkany nemíním konzumovat,“ poznamenal jeden ze zákazníků. 

Skandály se vrší, šéf Potravinářské komory ČR chce plošný zákaz dovozu

Vše přitom začalo technickou solí v uzeninách, pokračovalo antibiotiky v kuřecím mase a zatím skončilo jedem na myši v sušenkách. „Slovensko po sérii skandálů nechalo zkontrolovat 1 400 kamionů, které z Polska dovážely potraviny, a to s alarmujícím zjištěním, že až třetina produktů nesplňovala požadované normy,“ konstatoval ředitel Státní veterinární a potravinové správy SR Josef Bíreš. 

Technická sůl
Zdroj: ISIFA/VLP
Autor: Martin Divíšek

Prezident Potravinářské komory ČR Miroslav Toman přitom včera v rozhovoru pro Radiožurnál uvedl, že žádá dočasný zákaz dovozu polských potravin. Jed na potkany objevený nedávno v tamních sušenkách i další aféry podle něj dokazují, že stát neumí zabránit importu závadného jídla. Podle ministra zemědělství Petra Bendla ale k řešení problému postačí zvýšené kontroly a sankce.

Polské cukrovinky, které se před nedávnem dostaly i do Česka, obsahovaly bromadiolon, jenž se používá k hubení hlodavců. Zjistila to polská prokuratura. Výrobky firmy Magnolia v Česku stáhl z prodeje Kaufland i Tesco. Přestože jed není v malé dávce smrtelně nebezpečný, Potravinářská inspekce zákazníky varuje před konzumací.


Podle Poláků je za kritikou válka o trh

Polská reakce je už delší dobu stejná. „Jsme velký producent potravin a chyby se občas stávají,“ říkají ve Varšavě. Za plošnou kritikou polských potravin ale vidí zahraniční zemědělskou lobby. „Je to válka o trh. Je jasné, že každý chce urvat co nejvíc a užívá přitom různé metody,“ míní mluvčí hlavního polského hygienika Jan Bondar. 

Podle slovenských výrobců potravin jim ale Poláci konkurují hlavně cenou. Aby snížili náklady, údajně často výrobu šidí. „To, co za svinstvo si Poláci dovolí dovézt do Česka a na Slovensko, to už musí skončit,“ prohlásil prezident Svazu obchodu SR Pavol Konštiak. 

Nové slovenské kontroly jsou proto daleko přísnější. Importéři musí hlásit 24 hodin předem, jaké potraviny do země přivezou. I když opatření zavedli hlavně kvůli Polsku, platí pro všechny státy včetně České republiky.