Sportovci mají dostat 151 milionů, podle ČSTV je to nemravné

Praha - 151 milionů korun je další suma, o kterou se navýšil účet za vysočanskou arénu. Přesně tolik má ČSTV zaplatit Sdružení sportovních svazů, které před lety se stavbou nesouhlasilo. Nechalo si i podepsat pojistku, že pokud by hala sportovce stáhla ke dnu, jejich sdružení se to nedotkne. Soud jim dal teď za pravdu.

Píše se rok 2004 a ve Vysočanech finišuje stavba arény. Měla patřit sportovcům, kteří tehdy vlastnili i jednu z nejlukrativnějších společností - Sazku. Při otázce financování haly se ale jedno z osmi sportovních sdružení zaseklo. „Ono to nevycházelo. Tak jak to bylo naplánováno finančně, ta čísla nešla k sobě,“ komentoval šéf Sdružení sportovních svazů ČR Zdeněk Ertl. 

Sportovci však museli být jednotní, proto tehdejší šéfové ČSTV Pavel Kořán a Vladimír Srb podepsali smlouvu, podle které by sdružení případné komplikace s halou nijak nezasáhly, ani kdyby Sazka přestala platit. O devět let později hala sice stojí a funguje, ale daň, kterou za ni sportovci zaplatili, je příliš velká. Kvůli dluhům přišlo ČSTV nejen o Sazku, ale i o samotnou arénu. 

Do sportu přestaly téct peníze a sdružení Sportovních svazů se proto o svá práva hlásilo u soudu. A uspělo. „Podle tohoto rozsudku musí ČSTV zaplatit žalovanou částku v plném rozsahu,“ uvedla Zuzana Barochová, z obvodního soudu pro Prahu 6. ČSTV tak musí zaplatit Sdružení sportovních svazů ČR, někdejšímu Svazarmu, 151,6 milionu korun a úroky, které mohou dosáhnout až dalších 30 milionů, rozhodl soud.

Reportáž Zuzany Luňákové (zdroj: ČT24)

Advokát ČSTV: Smlouva je v rozporu s dobrými mravy

Advokát ČSTV Karel Poupě se plánuje proti rozhodnutí soudu odvolat. „Smlouvu od samého počátku považujeme za smlouvu, která je v rozporu s dobrými mravy. Navíc byla natolik složitá, že i soudci sami dlouho přemýšleli, jak ji soudit. Jestli podle obchodního zákoníku, nebo občanského,“ řekl Poupě. Soud by podle něj měl přihlédnout k tomu, že faktickým dlužníkem byla zkrachovalá Sazka. 

Zdeněk Ertl
Zdroj: ČT24

Pro ČSTV by prohra ve sporu znamenala další velkou finanční ztrátu. Už dříve svaz přišel o příjmy ze Sazky a také státní dotace se v novém modelu rozdělují přímo jednotlivým svazům. Výrazně snížený rozpočet na rok 2012 počítal s příjmy 16 milionů korun a ztrátou pět milionů. A ČSTV má z dřívější doby ještě další milionové dluhy. 

Přesto předseda ČSTV Miroslav Jansta tvrdí, že ani povinnost zaplatit více než 150 milionů by existenci sdružení neohrozila. Svaz loni získal téměř 129 milionů korun za prodej strahovského areálu Fotbalové asociaci ČR a postupně se chce zbavovat i dalšího majetku.

Vydáno pod