Daně zůstanou letos i příští rok stejné, rozhodla vláda

Praha - Sazby daní se během letošního a příštího roku nebudou měnit. Hlavním důvodem tohoto kroku je snaha udržet stabilní podnikatelské prostředí, které ke konci minulého roku bylo ve velké nejistotě. Do poslední chvíle se totiž nevědělo, jaká bude od nového roku výše DPH. Po jednání vlády to potvrdil premiér Petr Nečas.

Premiér nechce vyvolávat další tlak na podnikatele

„Vláda si je plně vědoma toho, jaké problémy byly způsobeny podnikatelskému sektoru na konci loňského roku, kdy až do Vánoc nebylo jasné, jaké budou sazby daně z přidané hodnoty v letošním roce,“ řekl předseda vlády.

Od nového roku se obě sazby DPH zvýšily na 15 a 21 procent, což těsně před Vánoci ve sněmovně prosadila vládní koalice jako součást daňového balíčku. Dlouho ale nebylo jasné, jak vysoká DPH bude. Pokud by se návrh nepodařilo odsouhlasit, platila by sjednocená sazba DPH 17,5 procenta. Loni přitom byly sazby 14 a 20 procent.

Ke stabilizaci daňového prostředí se vláda rozhodla přesto, že by to mohlo znamenat například odklad zavedení jednotného inkasního místa. To se ale podle Nečase nestane a jednotné inkasní místo začne fungovat od 1. ledna 2015 tak, jak je to uvedeno v aktuálním znění zákona.

Daňové změny a finanční ústava tématem Událostí (zdroj: ČT24)