Rozzlobení dělníci z ArcelorMittalu protestovali ve Štrasburku

Štrasburk - Zaměstnanci oceláren ArcelorMittal jsou znovu v ulicích. Proti plánům firmy na zavírání továren a propouštění víc než 1 300 lidí v Belgii a ve Francii protestovali francouzští dělníci před budovou parlamentu ve Štrasburku. Ve střetech s policií létaly dlažební kostky a hřebíky. Nejméně jeden člověk poté skončil v nemocnici. Francouzská vláda se přitom obává sociálního zhroucení společnosti. Neustálé stávky v zemi vedou navíc k obřím ztrátám.

Dělníky firmy ArcelorMittal už bylo slyšet v Bruselu, Lutychu a nyní i ve Štrasburku. Dělníky vyhnaly do ulic krizové plány ocelářského giganta, jenž měl loni čistou ztrátu 3,7 miliardy dolarů. Vedle útlumu v Číně za to mohly právě jeho evropské provozy, které bojují se slabou poptávkou. 

Firma považuje tyto kroky za nutné

Teď proto sáhl k omezení výroby ve španělském Madridu i francouzském Florange a belgickou továrnu v Liege úplně zavře. Propustí tak 1 300 lidí. „Netěší nás kroky, které jsme museli udělat, vnímáme kritiku i od našich obchodních partnerů. Ale jsou to zásadní a nutné věci pro další fungování naší firmy,“ zní prohlášení firmy.  

Na nohou jsou vedle Belgičanů hlavně francouzští dělníci. Poblíž továrny ve Florange totiž firma už loni zavřela dvě vysoké pece a lidé se bojí, že omezení výroby je jen mezikrokem k dalšímu propouštění. Vadí jim navíc, že francouzští politici ocelárně v jejích plánech nedokázali zabránit. „Tisíce lidí přijdou o práci a francouzská vláda se nás nezastane - ještě je podporuje. Lidé kritizovali Sarkozyho, ale Hollande je ještě horší. Továrny se zavírají a on nehne prstem,“ podotkl Frederic Maris, zaměstnanec továrny ve Florange. 

Problémům a propouštění u oceláren totiž podle všeho nemusí být konec. Šéf koncernu Lakšmí Mittal sice uvedl, že je pro letošní rok větším optimistou, Evropské ocelářské sdružení Eurofer ale předpovídá, že poptávka po oceli v Evropě letos zřejmě dál klesne.

Hrozí ve Francii „sociální rozpad“?

Firmy po celé Francii pociťují dopady krize. Nízká poptávka spotřebitelů se projevuje po celé Evropě, firmy musejí šetřit a omezují proto výrobu, ruší ale také pracovní místa. „Zaměstnanci tyto kroky vnímají velice citlivě, a tak roste napětí. Odbory stále častěji kritizují vládu, že situaci neřeší. Napětí by se mohlo lehce přetavit v masové demonstrace, hromadné stávky a nepokoje,“ poznamenal spolupracovník ČT Jakub Kajtman s tím, že již byly posíleny hlídky v okolí továren. Případným protestům by se mělo předejít častějším jednáním s nespokojenými pracovníky.

Míra nezaměstnanosti je ve Francii nejvyšší za téměř 12 let. Francouzská ekonomika už několik čtvrtletí v řadě stagnuje, zvyšují se také ceny.