Valentýn je kýč, tvrdí řada Čechů. Potají ho ale oslaví

Praha - Obliba svátku svatého Valentýna v Česku roste, i když se část lidí tváří, že je jim lhostejný a považují jej za kýč. Svátek plní obchody i restaurace. Realita je taková, že prodeje u některého zboží vyskakují až o několik set procent. Oblíbené jsou zejména polštářky ve tvaru srdce, plyšáci i erotické zboží. Nesmí chybět ani dobrá večeře a šampaňské.

Většina Čechů tvrdí, že svátek zamilovaných moc neslaví. Tržby supermarketů ale říkají něco jiného. „Na odbyt jdou lepší vína, lepší sekty. Kdo chce oslavit Valentýna v soukromí, tak si to dopřeje,“ konstatoval prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka. „Šumivá vína oproti standardnímu týdnu třeba narostou o 750 procent,“ podotkl mluvčí obchodního řetězce Jan Dvořák.

Jaké zboží je nejvíc „in“? Plyšáci, čokoláda i erotická literatura

Víno následují květiny, sladkosti, plyšové výrobky nebo spodní prádlo. Často se prodávají ve slevě, která už je znát. „Valentýn je něco jako MDŽ v podvazcích. Je to sexy akce a přitahuje lidi tím, že ty nabídky jsou spojené s láskou,“ míní odborník na marketing a reklamu Eda Kauba. Akce a dekorace supermarkety připravují dlouho dopředu. Na Valentýnu ale vydělají jako vždy i internetové obchody a kina. Řada párů chce totiž právě tento večer strávit sledováním romantické komedie nebo svému protějšku darovat dárkový poukaz jako překvapení.

Před svátkem zamilovaných roste na internetu zájem především o zboží s nádechem erotiky. Hojně se prodávají erotické hry, afrodiziaka a erotická literatura. „Erotických her se před Valentýnem prodá téměř o polovinu více, než je měsíční průměr, v kategorii erotická literatura to bylo dokonce o 71 procent více kusů zboží,“ uvedla mluvčí portálu Michaela Papežová.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka:

„Češi jsou vybíraví, ale řekl bych, že se svatým Valentýnem to u nás není tak špatné. Ten se chytil. Možná je to působením mladých, Facebooku a podobných věcí. Češi si jej v mezinárodní nabídce vybrali a domnívám se, že to je dobře.“

Obdarovaným nemusí být nutně lidská bytost

Zvyk obdarovávat milovanou bytost v půlce února dárky a přáními přišel do Česka po roce 1989 z anglosaských zemí, kde má tento svátek dlouhou tradici. Vyjádřit lásku ale Češi nemusejí jen svým protějškům. „Trendem posledních let jsou i valentýnské dárečky pro zvířecí mazlíčky. Zverimexy v tomto období nabízejí nejrůznější tematické laskominky laděné do růžové a červené barvy či psí dobroty ve tvaru srdíček,“ podotkla manažerka obchodních center Tesco Renata Nejtková.

Valentýnská večeře? To by mělo být něco mimořádného

Kdo netouží na Valentýna vařit a užít si svátek doma v soukromí, může vyrazit do kavárny či restaurace. Ty se předhánějí ve speciálních nabídkách, z nichž se musejí zamilovaným párům sbíhat sliny. Nabízena jsou menu o více chodech, akce pro dva za nižší cenu nebo třeba degustace pro milovníky vín.

Některé restaurace se snaží valentýnskou nabídku ozvláštnit nejrůznějšími způsoby a nabízejí menu zvlášť pro dámy a zvlášť pro pány, nebo nabízejí pokrmy s afrodiziakálními účinky. V nabídce se tak objeví třeba krevety, ústřice nebo ovoce.

Akce platí na řadě míst po celý den, někde ale i celý týden. Podniky bývají „valentýnsky“ vyzdobeny a nemohou chybět svíčky, jež dokreslí romantickou atmosféru.

Valentýnská večeře
Zdroj: Lidove noviny/Frantisek Vlcek/ISIFA

Zamilované dvojice si často chtějí užít Valentýna v cizině. Letos svátek připadá na čtvrtek. „Bohužel svátek svatého Valentýna není státním svátkem, a tak není spojený se dnem pracovního volna. Proto se neřadí mezi nejvyhledávanější termíny v roce,“ řekl mluvčí cestovní kanceláře Fischer Dan Plovajko. Valentýna v cizině slaví především bezdětné páry v produktivním věku.

Věděli jste, že…

Zatím nejdelší polibek trval 50 hodin, 25 minut a 1 sekundu? Právě tak dlouho se líbal pár gayů v rámci oslav svátku svatého Valentýna. Thajci Nonthawat Charoenkaesornsin a Thanakorn Sitthiamthong vytvořili rekord v letovisku Pattaya ve dnech 12. až 14. února 2012. Akce se zúčastnilo celkem 7 párů, jeden po druhém ale postupně vypadávaly.

Levnější letenky - lákadlo pro páry, které chtějí slavit v zahraničí

Některé páry si několikadenní zájezd věnují jako dar. Oblíbenými destinacemi jsou hlavně romantická města jako Paříž, Benátky nebo Řím. Dvojice si také rády zalyžují, ať již doma,  nebo v tuzemsku nebo o sebe nechají pečovat v lázních. Na svátek se připravily samozřejmě i letecké společnosti, které nabízejí v únoru levnější letenky.

„Gurmánské pobyty jsou ve většině případů krátkodobé, na jednu noc. V ceně pobytu je pak zahrnuta jedna relaxační procedura a především degustační menu,“ uvedl Richard Šipoš ze Spa.cz. Průměrná cena gurmánských pobytů se pohybuje kolem 3 500 korun pro dvě osoby za noc.

Podle průzkumu společnosti Home Credit Češi za svátek zamilovaných utratí něco přes tisíc korun. Méně dávají na oslavy tohoto svátku třeba Bělorusové, v řadě zemí se ale zamilovaní „rozšoupnou“ více.

Ve vzdálené Indii lidé za oslavu vydají dokonce čtvrtinu měsíčního příjmu. Svátek se tu rozmáhá hlavně mezi mladými. Hody tu přitom mají prodejci květin. Jen ve Spojených státech jich lidé koupí zhruba 200 milionů za cenu přes 32 miliard korun. Putují k nim třeba i z Indie. „Teprve loni jsme začali vyvážet i do zámoří - do Spojených států. Letos už posíláme růže i do Evropy - od 1. února je tam posíláme každý den,“ podotkl pěstitel růží Shivaji Bhengre. Pěstování květin je pro Indii významným oborem ekonomiky, jelikož sektor představuje zhruba čtvrtinu celkového HDP v zemědělství.

Americký svátek paradoxně milují Rusové

Zatímco na politické scéně jsou Spojené státy a Rusko často rivaly, americký svátek slaví u Rusů úspěch. Ti se nebojí dát za valentýnskou večeři několik tisíc korun. Podobná částka padne i na dárky. „Zatímco v Rusku si tento svátek užívá spíš bohatší vrstva, která často cestuje po světě, v Česku Valentýna nejvíce slaví teenageři, kteří na útraty tolik nemají,“ objasnil analytik Home Creditu Michal Kozub. Svátek sv. Valentýna plní obchody i restaurace, které často nabízejí speciální valentýnské akce a menu. Tržby obchodníků mohou jen díky tomuto uměle zavedenému svátku stoupnout až o několik desítek procent, uvedl Home Credit.

V některých neanglicky mluvících zemích se ale ozývá různě silná kritika oslav tohoto svátku. I v Česku a na Slovensku mnoho zejména starších lidí tento svátek ignoruje, protože ho nepovažují za tradiční. Přednost dávají prvnímu květnu a polibku pod rozkvetlou třešní. V již zmíněném Rusku svátek sv. Valentýna kritizuje ortodoxní církev, v Indii pak proti němu bojuje ortodoxní hinduistická skupina Sri Ram Sena (Ramova armáda), podle níž svátek není součástí indické kultury. Násilím vyhrožuje každému, kdo by ho chtěl slavit.

Nejstarší dochované přání ke dni svatého Valentýna, svátku zamilovaných, bylo posláno před 536 lety, 14. února 1477. Zasloužila se o to jistá Margery Brewsová, která poslala milostný dopis svému snoubenci a „milovanému Valentýnovi“ Johnu Pastonovi. Svěřuje se v něm, že již požádala svou matku, aby se u otce přimluvila za to, aby dostala větší věno.

Polyamorie – trend 21. století?

Zatímco láska dvou lidí je před Valentýnem všude oslavována, někteří lidé nacházejí své štěstí v soužití s více partnery. Chtějí mít dva, tři i čtyři partnery souběžně. Třeba v Německu jsou polyamorní vztahy stále rozšířenější.

Pojem polyamorie se rozvinul v 90. letech. Otevřený způsob života a lásky ale často naráží na nepochopení. Mnoho „polys“ chce proto raději zůstat v anonymitě. „Polyamorie je filosofie, která je založena na čestnosti, otevřenosti a seberealizaci, jde o svého druhu přesah ke svobodnému životnímu stylu,“ konstatoval Christopher Gottwald ze sdružení PolyAmores Netzwerk (PAN).

Mladí v Macau
Zdroj: ISIFA/EPA/YM YIK

V USA je přitom komunita polyamorů s odhadovanými více než 100 tisíci členy výrazně větší než v Německu. „Polyamorii nelze zaměňovat s volnou láskou 60. let,“ zdůrazňuje terapeut Abbas Schirmohammadi z bavorského Erdingu. Podle něj jde spíš o pojetí „ovládané myšlením“. O starostech, obavách, přáních a potřebách musí člověk s partnery hodně hovořit. Polyamorní sňatky ale legální nejsou.

Svatý Valentýn jako historická osoba:

Valentýn byl biskupem, který zemřel mučednickou smrtí ve 3. století.

Císař Markus Aurelius Claudius zvaný Germanikus tehdy zrušil manželství, protože ženaté muže nepovažoval za dobré válečníky.

Valentýn i přes zákaz prý tajně oddával zamilované páry a mužům radil, aby neopouštěli své ženy a neodcházeli do válek.

Claudius ho proto nechal 14. února 269 popravit.

Do konce 70. let jeho jméno nebylo uvedeno v celocírkevním liturgickém kalendáři. Dnes ovšem patří k velmi známým světcům už i u nás.

Jeho věhlasu usilovně pomáhají i mnozí obchodníci.