Ve stavebnictví stále chybí kvalifikované profese

Praha - Sehnat kvalifikovaného dělníka je v poslední době stále větší problém. Podle Václava Matyáše, prezidenta Svazu podnikatelů ve stavebnictví, je situace ohledně kvalifikovaných pracovních sil v ČR velice vážná a nesouvisí to jen s otázkou vyšší poptávky.

„Stavebnictví se potýká s nedostatkem kvalifikovaných pracovních sil a není to jen problém českého stavebnictví, je to obecně problém průmyslu, ale také Evropy,“ upřesnil Václav Matyáš. Není tajemstvím, že bez zahraniční pracovní síly by se české stavebnictví neobešlo. Ve většině případů ale jde o nekvalifikované dělníky. Odborné profese jako zedník, betonář, instalatér či obkladač u nás chybějí stále více. S problémy se potýkají nejen jednotlivci, ale i malé a velké firmy. Tuzemští kvalifikovaní dělníci přitom směřují na západ, a to hlavně do Velké Británie, Irska a Německa.

Vše je ale otázka i systémového přístupu. Podle podnikatelů ve stavebnictví zájem o vyučení v řemeslných oborech stále klesá. Učňovské školství nedokáže zajistit dostatek kvalifikovaných osob a o tyto obory nejeví zájem ani žáci, ani jejich rodiče. „Dostat situaci v učňovském školství, zejména ve stavebnictví, do uspokojivého stavu je běh na velice dlouhou trať,“ obává se Václav Matyáš. V horizontu příštích deseti let se tak situace asi příliš nezlepší. Ti nejšikovnější pak pracují na sebe nebo míří za lepšími příjmy do zahraničí. V Česku se pak volná místa doplňují pracovníky ze zemí s nižšími platy.

Jaká je tedy perspektiva stavebnictví v Česku? Podle některých už má tento obor nejlepší za sebou. Zatím se ale staví stále více a stavební boom, i přes obavy některých analytiků, hned tak nepřejde. Sehnat kvalifikovaného řemeslníka tak bude velkým problémem i nadále. Většině lidí pak nakonec nezbude nic jiného, než nakoupit potřebný stavební materiál a zapojit své zlaté české ručičky.