Vítek Sazce nabízí 10 milionů eur, o podíly má zájem i Komárek

Praha - Podnikatel Radovan Vítek jedná s Raiffeisenbank o koupi dluhopisů společnosti Sazka v hodnotě deset milionů eur (247 milionů korun). Jeho zájem o všechny pohledávky za Sazkou, tedy i nebankovní, je tak potvrzen. Čtvrtým hráčem o loterijní společnost, která se topí v dluzích, je podle serveru Česká pozice český miliardář Karel Komárek mladší. Ropný magnát zřejmě s nabídkou oslovil Český olympijský výbor, který drží v Sazce dvě procenta akcií, ale i další akcionáře. „Dostali jsme akcionářskou nabídku, kterou nejprve musíme prostudovat,“ uvedl první místopředseda výboru Jiří Kejval po dnešním jednání představenstva a akcionářů Sazky. Od koho ale nabídka přišla, nespecifikoval. Komárek nemá dobré vztahy s dalším miliardářem a hlavním pomocníkem šéfa Sazky Aleše Hušáka Martinem Ulčákem.

Vítek je podle mluvčí společnosti CPI Michaely Winklerové největším věřitelem Sazky a vlastní pohledávky za 1,45 miliardy korun. 950 milionů z nich je prý po splatnosti. Sazka ale tvrdí, že jejími největšími věřiteli jsou držitelé dluhopisů, nikoliv Vítek. „Dohoda s Raiffeisenbank by měla být dokončena příští týden po mém návratu do České republiky,“ vzkázal dnes Vítek ze zahraničí.

Akcionáři už vědí, jak si Sazka stojí

Na samotném jednání potom Sazka akcionáře informovala o aktuální situaci a finančním výhledu firmy. „Dostali jsme podrobnou analýzu toho, jak asi Sazka stojí, a určité výhledy,“ uvedl Kejval. Podle mluvčího společnosti Zdeňka Zikmunda akcionáři na poradě podpořili jednání s finančními partnery společnosti. Zároveň se zabývali nabídkami, které jako vlastníci společnosti obdrželi od různých finančních subjektů. Kolik akcionářů nabídku na odkup obdrželo, Zikmund neprozradil.

Mluvčí Sazky Zdeněk Zikmund:

„Představenstvo potvrdilo v této souvislosti připravenost hradit, stejně jako v minulosti, všechny nezpochybnitelné závazky vůči věřitelům a partnerům.“

„V této souvislosti (akcionáři) konstatovali, že jakékoli případné kroky musí probíhat v souladu se závazky vyplývajícími z dluhopisové dokumentace, zájmy českého sportu a tělovýchovy a se závazky vůči dalším partnerům,“ dodává Zikmund. Představenstvo Sazky poté účastníky porady informovalo o výsledcích hospodaření loňského roku. Ty se meziročně zvýšily a překročily sumu 1,3 miliardy korun.

Sazku dostala do problémů stavba vysočanské O2 areny

Sazka nyní čelí problémům, které souvisejí mimo jiné s nutností vysoké splátky za výstavbu pražské vysočanské O2 areny držitelům dluhopisů. Ve hře jsou přitom tři varianty záchrany této loterijní společnosti.

Představitelé Sazky do současnosti počítali s původním záchranným plánem společnosti, který kalkuluje s prodejem pozemků a vytvořením jednotného účtu. Český svaz tělesné výchovy coby majoritní akcionář ale vážně zvažoval i nabídku finanční skupiny Penta, která má zájem loterijní firmu převzít. Do toho se s konkurenčním projektem ohlásil největší věřitel Sazky Radovan Vítek a ropný magnát Karel Komárek mladší.

„Plán Radovana Vítka a jeho společníka Josefa Lébra je velmi podobný plánu Penty, je v podstatě stejný. Nějakým způsobem možná mohou kooperovat, ale to nikdo neví,“ uvádí redaktorka Hospodářských novin Zuzana Kubátová.

Více než pravděpodobný je odchod Hušáka i prodej O2 areny

Tomáš Zídek, náměstek ministra financí:

„V současné ekonomické situaci stát nemá zájem ani prostředky být kupcem Sazka Areny.“

Oba plány počítají i s odvoláním Aleše Hušáka a s prodejem vysočanské arény, kvůli které se Sazka dostala do současných problémů. Její hodnota je dnes jen zlomkem toho, za kolik byla vybudována. Přesto ale bude těžké najít kupce, musel by to být soukromý investor, který by o halu zatíženou dluhy stál. V zahraničí přitom podobné haly vlastní stát či město.

Radovan Vítek navíc hrozí firmě insolvencí. Současné vedení Sazky ale věří, že sportovci žádnou z těchto dvou variant nevyberou a přikloní se k restrukturalizačnímu plánu Sazky. Sportovci doufají v to, že by měl plán dnes dostat konkrétnější obrysy. „My teď budeme muset řešit situaci, která se týká stabilizace dluhů, které jsme udělali. Jsme ale přesvědčeni, že je dáme dohromady,“ říká Hušák.

Prosincový plán restrukturalizace se svazům nezavděčil

Sazka představila svazům restrukturalizační plán už v polovině prosince. Ti ho ale zatím považovali za nicneříkající - kromě prodeje pozemků či automobilů generálního ředitele nepřinesl zatím konkrétní návrhy, kde vzít peníze na činnost sportovních svazů ani řešení dluhové situace.

Sazka ale stále věří v úspěch svého restrukturalizačního plánu, který zajišťuje, že Sazka zůstane v rukou českého sportu a tělovýchovy. Firma, kterou vlastní ze zhruba 68 procent ČSTV, čelí problémům plynoucím mimo jiné z nutnosti vysoké splátky za výstavbu pražské vysočanské O2 areny držitelům dluhopisů. Podle podnikatele Martina Ulčáka, který nyní za Sazku jedná s věřiteli, společnost musí provést velké škrty a prodat nepotřebný majetek. Finanční pomoc Sazce nabídla také společnost Penta, která vlastní konkurenční společnost Fortuna.

  • O2 arena autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2224/222399.jpg
  • Sazka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2224/222396.jpg