Recese v eurozóně se prohlubuje, propad zaznamenalo i Německo

Berlín - Eurozóna v posledním loňském čtvrtletí prohloubila recesi. Její ekonomika se propadla mezičtvrtletně o 0,6 procenta, EU klesla o 0,5 procenta. Také německá ekonomika ve 4. čtvrtletí mezičtvrtletně klesla o 0,6 procenta. Pro největší evropskou ekonomiku to byl nejhlubší propad od roku 2009. Hlavní příčinou byl podle spolkového statistického úřadu slabší vývoz. Zpomalení německé ekonomiky je špatnou zprávou i pro české firmy. Poptávka z německé strany v posledním čtvrtletí minulého roku klesala.

Za celý loňský rok HDP eurozóny klesl o 0,5 procenta a ekonomika EU ztratila 0,3 procenta. Pro měnovou unii to byl první kalendářní rok, kdy HDP nerostl v žádném ze čtyř čtvrtletí, přinejmenším od roku 1995, kdy Eurostat začal tyto údaje pořizovat.

I Německo, které je největší ekonomikou a tahounem Evropy, se v mezičtvrtletním srovnání propadlo. V meziročním srovnání HDP Německa přitom stále ještě rostl. Zvýšil se ale jen o 0,1 procenta. „Rozhodujícím faktorem poklesu ekonomické výkonnosti na konci roku byl slabý zahraniční obchod. V posledním čtvrtletí roku 2012 vývoz zboží klesal výrazně více než dovoz,“ uvedl úřad.

Ekonomové se domnívají, že konec roku 2012 byl obdobím, kdy se eurozóna dotkla dna. „Naděje na návrat německé ekonomiky k růstu na počátku tohoto roku jsou velmi dobré. Všechny rané indikátory ukazují směrem vzhůru,“ řekl hlavní německý ekonom italské banky UniCredit Andreas Rees. „Dluhová krize výrazně ustoupila a v globální ekonomice nastal obrat,“ shrnul předpoklady pro oživení evropské ekonomiky Jörg Krämer z Commerzbank.

Rok 2013 ve znamení slabého růstu

Většina ekonomů očekává, že ekonomika po slabém výkonu na konci roku 2012 v prvních měsících tohoto roku opět oživí. Rok 2013 má ale být dalším rokem slabého růstu.

Výroba aut v Německu
Zdroj: ČT24

Pokles německé ekonomiky v posledním čtvrtletí podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka vysvětluje negativní výsledky českého průmyslu v posledních měsících.

„Situace by byla nepříznivá pro české firmy, pokud by se ukázalo, že recese v eurozóně bude trvalejší a hlubší, než se předpokládá,“ prohlásil Petr Gapko, hlavní ekonom GE Money Bank. Největší evropská ekonomika sice pociťuje dopady dluhové krize v eurozóně, odolává jim ale relativně lépe než ostatní západoevropské země.

David Marek, hlavní ekonom Patria Finance:

„Německo je hlavní obchodní partner ČR a na celkovém českém vývozu se exporty do Německa podílí téměř třetinou. V letošním roce počítá většina prognóz s růstem německé ekonomiky, pokud se tak stane, bude jen velmi nízký. Je pravděpodobné, že to české ekonomice neposkytne žádný výraznější impulz a při slabé domácí poptávce hrozí pokračování recese.“

Úřad zároveň potvrdil lednové údaje, podle nichž tempo růstu německé ekonomiky za celý rok 2012 prudce zpomalilo na 0,7 procenta ze tří procent v roce 2011.

Až do třetího čtvrtletí si přitom německá ekonomika vedla poměrně dobře, trend postupného snižování tempa růstu byl ale patrný celý rok. V prvním čtvrtletí růst činil 0,8 procenta, ve druhém čtvrtletí 0,3 procenta, ale ve třetím čtvrtletí už jen 0,2 procenta. Prudce totiž spadl export do ostatních zemí eurozóny, především do Španělska, Portugalska a Řecka. Nad vodou tak ekonomiku držely hlavně Spojené státy a Čína.

Výrazný propad ekonomiky zaznamenaly i další evropské státy

Francouzská ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí klesla o 0,3 procenta. V celém loňském roce přitom HDP druhé největší ekonomiky eurozóny stagnoval. Francouzský premiér Jean-Marc Ayrault ve středu poprvé připustil, že kvůli slabé ekonomice vláda v letošním roce nesplní cíl rozpočtového deficitu. Paříž si naplánovala snížit schodek na tři procenta HDP.

Nejhůře v regionu střední Evropy si loni vedlo Maďarsko. Tamní ekonomika prohloubila ve čtvrtém čtvrtletí meziroční propad na 2,7 procenta z tempa 1,5 procenta ve třetím čtvrtletí a utrpěla nejhlubší ztrátu od konce roku 2009. Za celý rok 2012 její hrubý domácí produkt klesl o 1,7 procenta.

Eura
Zdroj: Vladimír Šimíček/ISIFA/SME

Slovenská ekonomika ve 4. čtvrtletí minulého roku prudce zpomalila tempo meziročního růstu na 0,7 procenta z 2,1 procenta ve třetím kvartálu. Zaznamenala tak nejhorší výsledek od propadu hrubého domácího produktu (HDP) v roce 2009.

Řecká ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí zpomalila pokles na šest procent. Míra nezaměstnanosti ale v listopadu dosáhla nového rekordu 27 procent.

Konec roku nepřinesl české ekonomice ani eurozóně dobré zprávy (zdroj: ČT24)