Pomazánkové máslo zmizí z pultů. Příště hledejte „tradiční pomazánkové“

Praha - Pomazánkové máslo najdete na pultech pod novým názvem jako „tradiční pomazánkové“. Ke změně má dojít zhruba v polovině letošního roku. Přejmenování tradičního výrobku nařídil v polovině října Česku Evropský soudní dvůr.

Podle soudního dvora se český produkt nemůže označovat jako pomazánkové máslo, protože neobsahuje dostatečné množství mléčného tuku. Spor se táhne už od roku 2006 a Evropská komise v něm podle europoslanece Jana Březiny (Evropská lidová strana) postupovala značně nefér způsobem: „Když jsme z důvodu právní jistoty Komisi požádali o zapsání pomazánkového másla na seznam výjimek, nezařadila tuto žádost ani na pořad jednání, čímž flagrantně porušila pravidla.“

Ředitel Madety Milan Teplý považuje rozhodnutí o zakázání názvu pomazánkové máslo za nesmyslné: „Je to pitomost, my budeme vyrábět stále dál pomazánkové máslo.“ Madetu dnes navštívil prezident Václav Klaus. Ten považuje změnu názvu pomazánkového másla za směšnou a nedůstojnou. „Jestli jsme takhle klesli, že se budeme prát o tyhle věci a podstatné věci nechávat mimo, tak je to falešná hra, kterou já jsem vždycky neměl rád,“ vysvětlil. 

Máslo
Zdroj: ČT24/mentalfloss.cachefly.net

Tradiční pomazánkové ještě čekají připomínky

Ministerstvo zemědělství zahájilo legislativní proces novelizace vyhlášky, která problematiku názvu pomazánkového másla upravuje. „Novela zároveň stanovuje jeho název jako 'tradiční pomazánkové', což je název, který vzešel z jednání ministerstva s nevládními organizacemi,“ uvedl mluvčí resortu Jan Žáček. Návrh nyní prochází vnějším připomínkovým řízením.

„Konkrétní termín pro přejmenování mléčných výrobků označených jako pomazánkové máslo lze, vzhledem k povinnosti notifikace příslušné vyhlášky Evropskou komisí, předpokládat asi v polovině roku 2013,“ dodal Žáček. Změnu předpisu budou podle něj muset dodržovat všichni výrobci, jinak jim bude hrozit pokuta ze strany dozorových orgánů.

Návštěva Václava Klause na jihu Čech (zdroj: ČT24)