Francouzský dodavatel věděl, že prodává koninu místo hovězího masa

Paříž/Londýn - Francouzská společnost Spanghero věděla, že místo hovězího masa možná dodává koňské, oznámily francouzské úřady. Naopak Rumuni patrně jednali v dobré víře. Do obchodů ve Francii se navíc mohlo dostat maso ze šesti koní, v jejichž těle byly zjištěny stopy analgetika fenylbutazon. Šéf britského úřadu pro kontrolu kvality potravin prohlásil, že maso kontaminované tímto přípravkem ke ztišení bolesti se „určitou dobu“ mohlo prodávat spotřebitelům. Naštěstí zdravotní riziko pro člověka je podle úřadu velmi nízké.

Výsledky vyšetřování, které vedly francouzské úřady, ukazují, že potravinářská firma Spanghero o koňském mase věděla. Naopak rumunské firmy, které ve skandálu rovněž figurují, patrně jednaly v dobré víře. Zástupci Spanghera se ještě minulý týden nad odhalením podvodu pohoršovali a hrozili žalobami na neznámého pachatele.

„Vyšetřování ukazuje, že společnost Spanghero věděla, že maso označené jako hovězí by mohlo být masem koňským. Podezření tam bylo značné,“ prohlásil zástupce francouzského ministerstva pro sociální politiku a ekonomiku Benoit Hamon. Ministr zemědělství a výživy Stéphane Le Foll pak řekl, že jeho úřad společnosti Spanghero patrně odejme licenci.

Záměna hovězího masa za koňské (zdroj: ČT24)

Britská policie zadržela tři lidi zapletené do skandálu

Britská policie krátce nato informovala, že zadržela tři lidi, kteří jsou podle ní do skandálu zapleteni. Všichni jsou z Velké Británie a pracují na jatkách a ve zpracovatelském závodě, kde úřady tento týden provedly razii a odebraly vzorky masa.

Dva lidi ve věku 64 a 42 let byli zadrženi ve zpracovatelském závodě Farmbox Meats u Aberystwyth ve Walesu. Dalšího člověka, jemuž je 63 let, policie zadržela na jatkách Peter Boddy v Todmordenu v hrabství West Yorkshire.

Koňské maso ve Francii obsahovalo i analgetika

V současnosti britský úřad spolupracuje s orgány ve Francii, aby zjistil přesnou cestu masa. Úředníci zkontrolovali maso 206 koní a v osmi případech zjistili pozitivní výsledek na fenylbutazon. Ze zjištěných osmi případů bylo maso šesti koní odesláno do Francie a tam se podle úřadu mohlo dostat do jídla. Všech šest koní bylo poraženo na jatkách v jihozápadní Anglii. Původně se přitom spekulovalo o mase ze tří koní, nyní se toto číslo zvýšilo.

Léky
Zdroj: ČT24/Wikipedia.org

Sally Daviesová, anglická hlavní hygienička

„Propočítali jsme množství látky, kterou jsme v koních našli. A ujišťuju vás, že jí je tam opravdu málo. Pokud byste chtěl dostat dávku, kterou dáváme pacientům, museli byste těch opravdu velkých, čtvrtkilových hamburgerů s čistě koňským masem sníst denně víc než pět nebo šest set.“

Evropou přitom v posledních týdnech otřásá záměna hovězího masa za koňské v potravinách. Ve Velké Británii a v Irsku se objevilo několik takových případů už v polovině ledna. Poté došlo k dalším případům záměny a podle dosavadních výsledků vyšetřování mohou stopy vést do Polska a Rumunska. Obě země ovšem tato obvinění zpochybňují.

Úřady po celé Evropě nyní testují na přítomnost fenylbutazonu tisíce masných výrobků, v nichž zároveň zjišťují i přítomnost koňské DNA. Koňské maso není samo o sobě zdravotně závadné, jeho nepřiznaná záměna za hovězí je ale podvodem, kterým se patrně budou zabývat soudy.

Arabský plnokrevník
Zdroj: ISIFA/EPA/Julian Stratenschulte

Čeští kontroloři zatím nezjistili koňské maso vydávané za hovězí

České kontrolní orgány nemají žádné informace o tom, že by se na český trh dostalo koňské maso deklarované jako hovězí. Ty na základě pokynu ministra zemědělství Petra Bendla (ODS) zatím odebraly v souvislosti s aférou několik desítek vzorků.

Skandál zasáhl i sousední Německo. Lasagne s nepřiznaným podílem koniny ve středu večer na základě výsledků testů ohlásil řetězec supermarketů Real a nabídl zákazníkům možnost špatně deklarovaný výrobek vrátit.

Josef Duben, mluvčí Státní veterinární správy 

„Nemáme žádné informace, že by nějaké takovéto výrobky směřovaly do ČR, ani oficiální cestou, ani od dovozců žádnou takovouto informaci nemáme… Přesto jsme odebrali v pěti místech určení vzorky hovězích hamburgerů z Polska, mletého masa z Polska, boloňských špaget z Belgie či masných výrobků z Rumunska, abychom se přesvědčili, že tomu tak doopravdy je.“